Legendárne preteky veteránov budú prechádzať zaujímavými miestami. Čím budú iné?

low 500km SK pátek _20 Historické vozidlá môžu návštevníci obdivovať aj v Bratislave. Foto: 500 km slovenských

BRATISLAVA – Milovníci historických vozidiel zažijú unikátne podujatie 500 km slovenských FIVA World rally Slovakia 2024, ktoré majú prestíž aj vo svetovom meradle. Podujatie sa otvára 26. mája príjazdom ako aj výstavou veteránov v Košiciach, kde sa začínajú 27. mája etapové preteky, ukončené 31. mája v Bratislave.

Po prvý raz rýchlostné preteky 500 km slovenských odštartovali 20. júna 1937, v tom čase sa jazdili na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Tento okruh absolvovali jazdci na automobiloch a motocykloch päťkrát, čo zodpovedalo dĺžke trate, podľa ktorej je podujatie pomenované.

Najrýchlejší čas dosiahol jazdec Jan Kubíček na vozidle Bugatti s úctyhodným časom päť hodín a 12 minút.

Novodobú históriu začali preteky písať v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. Spomienková jazda 500 km slovenských sa jazdila od roku 1974, čím bola vôbec prvou veteránskou súťažou na Slovensku.

Výrazná zmena nastala od roku 2021, keď boli preteky v pozmenenej forme obnovené novým organizátorom a namiesto piatich okruhov v Malých Karpatoch zaviedli etapy do najrôznejších kútov Slovenska. 

Tento rok je výnimočný, keďže preteky 500 km slovenských prebehnú v spolupráci s organizáciou FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens). Každý rok si FIVA ako svetová organizácia združujúca majiteľov a nadšencov historických vozidiel vyberie jednu krajinu, v ktorej usporiada rely.

Na štartovacej listine je 78 posádok z desiatich európskych krajín. Na podujatí bude možnosť vidieť rozličné značky ako Škoda, Tatra, BMW, Bugatti, Mercedes, Lagonda, väčšinou vyrobené v 30. a 40. rokoch minulého storočia.

Posádky čaká šesť etáp, vrátane mestských okruhov v Košiciach a v Bratislave. Účastníci pretekov navštívia desiatky atraktívnych miest na celom Slovensku, medzi ktoré patria Vysoké Tatry, Betliar, Bojnice, Turčianske Teplice, Piešťany alebo Pezinská Baba.

Organizátori pokračujú úspešným nápadom z roku 2023, keď sa na štart postavia novšie vozidlá v rámci 500 km slovenských Youngtimer Trophy 2024. Ide o automobily vyrobené v rokoch 1951 až 1972, ktoré budú súťažiť medzi sebou vo vlastnej kategórii.

Pre návštevníkov je pripravený aj sprievodný program ako výstava veteránov, videoprojekcie či koncert Petra Pačuta s kapelou v Košiciach. Pre malé deti sú určené dva preteky 100 metrov košických 100 metrov bratislavských, kde sa povozia na šliapacích autíčkach.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...