Nemeckí lekári proti zákonu o sebaurčení

Nemecký Spolkový snem (Bundestag). Foto: TASR/AP Nemecký Spolkový snem (Bundestag). Foto: TASR/AP

Pred mesiacom schválil nemecký Bundestag tzv. zákon o sebaurčení, ktorý žiadateľom umožní zmenu pohlavia raz do roka len na základe vyhlásenia na matrike. Tínedžeri od 14 rokov budú môcť podstúpiť hormonálne i chirurgické zákroky bez súhlasu rodičov (a samozrejme, tiež úradnú zmenu pohlavia bez súhlasu rodičov). Minulý týždeň dal poslednú bodku za legislatívnym procesom Bundesrat. Zákon vstúpi do platnosti v novembri tohto roku.

V nadväznosti na schválený zákon bol už vypracovaný návrh novej smernice pod vedením detského psychiatra Georga Romera, ktorá je založená na vôli maloletého. Odporúča sa v nej takzvaný afirmatívny prístup, to znamená smerodajné pre lekársky postup (hormóny a blokátory puberty) je želanie dotknutých detí a mladistvých, to znamená dostanú ich vtedy, ak tvrdia, že sa narodili „v nesprávnom tele“.

Paralelne k tomu vysiela detský kanál verejnoprávnej televízie seriál o transdievčati Hanne First Day – Ich bin Hannah. Hneď v prvých troch minútach prvého dielu sa divák dozvie „všetko“: problematika záchodov na škole, oslovovanie novým menom či inkluzívnosť školy.  

Zdalo by sa teda, že vec je definitívne vybavená a zdravý rozum utrpel konečnú prehru. Nemecko z tejto transgenderovej idyly vytrhla Nemecká lekárska komora, ktorá vo svojej rezolúcii vyzýva na prísne obmedzenie liečby takzvaných „trans“ detí hormónmi a blokátormi puberty. Lekárska komora na svojom výročnom valnom zhromaždení vyzvala spolkovú vládu, aby zaviedla prísne limity na zásahy u detí a dospievajúcich, ktorí vyjadrujú pochybnosti o svojom biologickom pohlaví. Najvyšší orgán lekárov tiež vyzval Bundestag na upravenie zákona o sebaurčení.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami