Zdeněk Charvát: Boli tam chyby, ale reakčný čas Ficovej ochranky bol adekvátny

Zdeněk Charvát, instruktor osobních ochránců, Hard Task. Zdeněk Charvát, foto: Profimedia

Experti z obrazovky by v podobnej situácii zhoreli, reakčný čas ochranky bol adekvátny, ochrankárov, ktorí pochybili, by som prepustil, hovorí po atentáte na premiéra Roberta Fica Zdeněk Charvát, bezpečnostný expert so skúsenosťami z Iraku a Afganistanu.

Väčšina médií priniesla názory bezpečnostných expertov, ktorí tvrdia, že reakcia ochranky premiéra Roberta Fica na útok bola jednoducho povedané fiaskom. Vy to však nevidíte až tak čierne, prečo?

Ja sa viem do toho vžiť, viem si to predstaviť, živil som sa tým v Európe, ako aj v Iraku a Afganistane. Keďže ľudí často trénujem, viem aké reakčné časy majú tí najlepší z najlepších, viem, aké ich majú tí zlí a viem si z toho vytvoriť nejaký priemer.

Je veľmi dôležité povedať, že každý bezpečnostný expert, alebo bývalý člen ochrany, ktorý vystupuje v televízií a iba to kritizuje, to vyhodnocuje po štyroch, piatich dňoch, keď  si môže niekoľkokrát pustiť video a zastaviť si ho, ale nevie sa vžiť do situácie na mieste. Taký človek bude hovoriť, že toto je zle, tamto je zle a áno, chyby tam boli, to nepopieram. Ale chcem povedať, že reagovať v jednej sekunde na situáciu, ktorá sa vo vašej krajine nikdy nestala a nikdy jej nikto nečelil, je podľa mňa adekvátne.

Keby som pozval na cvičisko tých, čo tvrdia, že to bolo zlé, že ochranka zaspala a vytvoril im modelový scenár, tak verím, že nikto z nich by to nezvládol a každý z nich by zhorel. Ochranka vie veci dokonale vyriešiť v jednej sekunde len v hollywoodskych filmoch. V realite to funguje úplne inak.

Čo tým myslíte?

V realite to funguje tak, že keď niekto zaútočí, vy vždy len reagujete. Vždy ste druhý, nikdy nie ste prvý. Všimnúť si, že niekto chce zaútočiť, je podľa mňa nereálne. Vy musíte vždy čakať na pohyb, na útok, a vo chvíli, keď vidíte pištoľ, má útočník už len pol sekundy, aby stlačil spúšť. Vy však nikdy nebudete mať takú rýchlu reakciu, aby ste klienta zaclonili, alebo aby ste skočili po zbrani. Kým váš mozog pochopí, že došlo k útoku, tak to vždy chvíľu trvá.

Preto jediná možnosť, ako útoku predísť, je, že sa budete podobným veciam vyhýbať a klient vás bude absolútne počúvať. To znamená, že chodíte vždy len zadným vchodom, klient nosí vestu, nikdy nebude chodiť do davu, budete mať skvelú analytiku, kamery. Alebo ako to robí ten najvyšší level, napríklad v prípade amerického prezidenta, že všetkých ľudí kompletne prehľadáte, zapečatíte všetky poklopy, koše, budete mať ostreľovačov, ktorí budú sledovať okolité budovy a tak ďalej.

Jediná možnosť, ako útoku zabrániť, je absolútna prevencia. Zoberte si len to, koľko mal Kennedy ochrancov a aj tak zomrel, koľko mal ochrancov Reagan a aj tak to dostal. Prezidentovi a premiérovi Srí Lanky povedali, že nemajú chodiť do davu, lebo sa na nich chystá útok, ani jeden z nich neposlúchol a obaja zomreli v dave.

Práve v dave sa odohral aj útok na Roberta Fica. Ako tú situáciu vyhodnocujete?

Zo záberov nie je úplne jasné, čo sa dialo pred útokom, no ak premiér vyšiel z budovy a ochranka išla s ním vo formácii, tak tam žiadnu zásadnú chybu nevidím, takto sa to bežne robí. Ak som videl dobre, tak medzi ľuďmi už boli nejakí ochrancovia a policajti, preto si myslím, že sprievod premiéra veril tomu, že tí, ktorí tam sú, už majú tých pätnásť, dvadsať dôchodcov, ktorí sú na mieste, preverených.

My to teraz vidíme ako vo filme v Hollywoode, ale zoberme si, koľkokrát už bol takto Robert Fico v dave medzi ľuďmi. Bolo to tisíckrát? Je to pre neho úplne normálne, pre ochranku je to tiež normálne. Oni nerobili nič, čo by im prišlo nebezpečné, keďže to robia každý deň možno päťkrát, akurát, že teraz došlo k útoku. U nás sa vraví, že rutina zabíja.

Kde vidíte najväčšie chyby?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami