Späť domov. Budú západné múzeá vracať exponáty?

"Patrí to do múzea" je hláška najznámejšieho archeológa na svete Indiana Jonesa. Jeho skutoční kolegovia sa dlho sťažovali, že Jones má nereálne očakávania, podľa neho archeológia zahŕňa boj s nacistami jednou rukou a záchranu biblických artefaktov druhou, nie oprašovanie kameňov štetcom.

Britské múzeum. Foto: Profimedia.sk Britské múzeum. Foto: Profimedia.sk

V posledných rokoch by sa však dalo namietať proti vyhláseniu, že predmety patria do múzea, alebo sa aspoň pýtať: „Do ktorého?“ Rastie totiž hnutie za návrat predmetov vystavených v západných múzeách do krajín ich pôvodu. Podľa kritikov boli ukradnuté, sú korisťou lúpežných imperialistov a historické zločiny možno odčiniť len ich návratom.

O tom, že je to zložitejšie, svedčí príklad najznámejšieho takéhoto sporu, ktorý sa ťahá už takmer dvesto rokov. Ide o takzvané Elginove mramory, súbor starogréckych sôch z Parthenónu v Aténach, ktoré sú teraz vystavené v Britskom múzeu v Londýne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.