Späť domov. Budú západné múzeá vracať exponáty?

Britské múzeum. Foto: Profimedia.sk Britské múzeum. Foto: Profimedia.sk

„Patrí to do múzea“ je hláška najznámejšieho archeológa na svete Indiana Jonesa. Jeho skutoční kolegovia sa dlho sťažovali, že Jones má nereálne očakávania, podľa neho archeológia zahŕňa boj s nacistami jednou rukou a záchranu biblických artefaktov druhou, nie oprašovanie kameňov štetcom.

V posledných rokoch by sa však dalo namietať proti vyhláseniu, že predmety patria do múzea, alebo sa aspoň pýtať: „Do ktorého?“ Rastie totiž hnutie za návrat predmetov vystavených v západných múzeách do krajín ich pôvodu. Podľa kritikov boli ukradnuté, sú korisťou lúpežných imperialistov a historické zločiny možno odčiniť len ich návratom.

O tom, že je to zložitejšie, svedčí príklad najznámejšieho takéhoto sporu, ktorý sa ťahá už takmer dvesto rokov. Ide o takzvané Elginove mramory, súbor starogréckych sôch z Parthenónu v Aténach, ktoré sú teraz vystavené v Britskom múzeu v Londýne.

Grécko tvrdí, že Briti ich nezákonne ukradli a chce ich späť. Prvýkrát požiadalo o ich vrátenie krátko po vzniku moderného Grécka v roku 1835. Briti tvrdia, že mramory vzali legálne a pravdepodobne ich zachránili pred zničením.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami