O strate miliárd z Plánu obnovy je ticho. Kmec tvrdí, že domácu úlohu vláda splnila

Len nedávno sa viedla tvrdá debata o ohrození čerpania europeňazí z Plánu obnovy. Koalícia a opozícia sa obviňovali, že Slovensko môže prísť o veľké financie, pretože nedokáže ochrániť finančné záujmy EÚ vinou zmien trestných kódexov a zrušenia špeciálnej prokuratúry. Dnes je však o tomto spore ticho. Aspoň tak to vyzerá podľa vyjadrení vicepremiéra Petra Kmeca.

35. schôdza vlády SR Peter Kmec. Foto. Jakub Kotian/TASR

Vláda vo štvrtok rokovala, ako sa napĺňa Plán obnovy, vicepremiér Kmec (Hlas) tvrdil, že „sme splnili všetky potrebné míľniky a ciele v rámci štvrtej žiadosti o platbu a veľmi intenzívne komunikujeme s Európskou komisiou o vyplatení čiastky 923 miliónov eur, ktoré by mali prísť“. Vláda podľa vicepremiéra diskutovala o cieľoch, ktoré sa týkajú piatej žiadosti o platbu, ktorá sa má podať do konca tohto roka. Pôjde o verejné investície do škôl, škôlok, nemocníc a do digitálnej infraštruktúry.

Eurokomisia poslala 28. marca list Kmecovi, v ktorom ho žiadala zodpovedať 15 otázok v súvislosti s Plánom obnovy. Komisia sa domnievala, že rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny trestného práva, najmä skrátené tresty a premlčacie lehoty, majú vplyv na systém vnútornej kontroly Slovenska.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami