Hnusný obraz, väzenské makrely či mosty na stoeurovke. Trhový konsenzus nemožno ignorovať

Predstavte si najškaredší obraz moderného umenia, aký vám napadne. Od maliara, ktorý je „nacucnutý“ na štát, lebo pomáhal v politickej kampani víťaznej strany, ktorú neznášate. Ani do tmavej pivnice nad zemiaky by ste si ho nezavesili. Akurát by vás rozčuľoval, keď idete po kvašáky. Nezaplatili by ste zaň ani euro. Nemá preto žiadnu hodnotu?

"Canned Mackerel fillet, fish preserves, on wooden cutting board, on old dark wooden table background. with herbs and ingredients, top view flat lay" Ilustračné foto. Profimedia.sk

Nie tak zbrklo. To nezávisí len od vás, ale aj od trhu. Ak sa obrazy tohto umelca bežne predávajú napríklad za 10-tisíc eur, tak má hodnotu aj pre vás. To, že ho nemôžete vystáť, na tom nič nezmení.

Hodnota je subjektívna, odvodená od toho, ako daná vec alebo služba pomôže nám. Cena je objektívny výsledok hlasovania o subjektívnych hodnotách množstva ľudí, ktorí môžu túto vec alebo službu kúpiť. Obchodovateľné ekonomické statky majú ale okrem úžitkovej hodnoty (spotreba) aj výmennú hodnotu (dopyt).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami