Ladislav Kudrna: Komunisti boli vždy pripravení vrátiť sa k brutálnym praktikám

Historik Ladislav Kudrna pracuje v českom Ústave pre štúdium totalitných režimov takmer od jeho vzniku. Posledné dva roky je jeho riaditeľom a snaží sa napraviť reputáciu vedeckého ústavu, ktorý sa zviditeľnil najmä verejnými hádkami svojich zamestnancov o ideologicky vhodnú interpretáciu normalizačnej histórie.

Ladislav Kudrna, riaditeľ Ústavu pre štúdium totalitných režimov. Foto: Profimedia.sk Ladislav Kudrna, riaditeľ Ústavu pre štúdium totalitných režimov. Foto: Profimedia.sk

Je už za vami ten čas, keď ÚSTR (Ústav totalitných režimov) plnil stránky novín nezhodami svojich vedeckých pracovníkov?

Skôr by som to definoval tak, že existujú skupiny historikov a historičiek, ktorí presadzujú iný pohľad na minulosť. A toto napätie pravdepodobne vrcholilo po mojom nástupe do funkcie riaditeľa pred dvoma rokmi. Ale tak je to vždy, keď nastúpi nový šéf a formuje sa jeho tím. Väčšina tých, ktorí tu neboli spokojní, odišla sama. Tým sa situácia značne stabilizovala.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.