Britskí konzervatívci v údolí smrti

Verše lorda Tennysona z básne Útok ľahkej kavalérie rozprávajú o jednej z najslávnejších a najtragickejších akcií britskej armády. V roku 1854 počas krymskej vojny brigáda ľahkej kavalérie dostala rozkaz zaútočiť priamo proti ruským delám. Rozkaz splnila so samovražednou statočnosťou a bola rozstrieľaná na kusy.

Vo¾by v Británii sa uskutoènia 4. júla, oznámil Rishi Sunak Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Tento týždeň v utorok vyhlásil britský premiér Rishi Sunak predčasné voľby. Neuplynulo ani pár hodín a považuje sa to za politický ekvivalent útoku britského jazdectva proti ruským delám.

Konzervatívni poslanci si vraj posielajú Tennysonove verše WhatsAppom, jeden z článkov magazínu Spectator o voľbách má podtitulok „Údolie smrti“. Moderátorka televízie GB News sa Sunaka priamo spýtala, či sa vyhlásenie volieb nepodobá útoku ľahkej kavalérie.

K voľbám v zime majú Briti averziu

To, že sa voľby blížia, sa všeobecne vedelo. V britskom systéme je dátum volieb čisto na premiérovi, musí sa ale konať maximálne päť rokov od začiatku zasadnutia parlamentu. To britskí premiéri, samozrejme, využívajú a bežne vyhlasujú predčasné voľby, pokiaľ situácia hrá v ich prospech. Naopak, keď je pravdepodobné, že prehrajú, odkladajú ich na najneskorší možný termín.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.