Britskí konzervatívci v údolí smrti

Vo¾by v Británii sa uskutoènia 4. júla, oznámil Rishi Sunak Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Verše lorda Tennysona z básne Útok ľahkej kavalérie rozprávajú o jednej z najslávnejších a najtragickejších akcií britskej armády. V roku 1854 počas krymskej vojny brigáda ľahkej kavalérie dostala rozkaz zaútočiť priamo proti ruským delám. Rozkaz splnila so samovražednou statočnosťou a bola rozstrieľaná na kusy.

Tento týždeň v utorok vyhlásil britský premiér Rishi Sunak predčasné voľby. Neuplynulo ani pár hodín a považuje sa to za politický ekvivalent útoku britského jazdectva proti ruským delám.

Konzervatívni poslanci si vraj posielajú Tennysonove verše WhatsAppom, jeden z článkov magazínu Spectator o voľbách má podtitulok „Údolie smrti“. Moderátorka televízie GB News sa Sunaka priamo spýtala, či sa vyhlásenie volieb nepodobá útoku ľahkej kavalérie.

K voľbám v zime majú Briti averziu

To, že sa voľby blížia, sa všeobecne vedelo. V britskom systéme je dátum volieb čisto na premiérovi, musí sa ale konať maximálne päť rokov od začiatku zasadnutia parlamentu. To britskí premiéri, samozrejme, využívajú a bežne vyhlasujú predčasné voľby, pokiaľ situácia hrá v ich prospech. Naopak, keď je pravdepodobné, že prehrajú, odkladajú ich na najneskorší možný termín.

Konzervatívci sú nejakých 20 percentuálnych bodov za labouristami a šance na výhru nie sú veľké. Predpokladalo sa, že Sunak bude voľby odkladať a čakať na zázrak. Posledný možný termín hlasovania vychádzal na koniec januára.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami