Deň v skratke: Hlas povedie Šutaj Eštok, koaličná nedohoda na šéfovi parlamentu. Orbán vidí manéver

Desať poslancov Národnej rady (NR) SR za Smer-SD sa pridáva k projektu Petra Pellegriniho. Bratislava 16. júna 2020. Foto: TASR/Jaroslav Novák Desať poslancov Národnej rady (NR) SR za Smer-SD sa pridáva k projektu Petra Pellegriniho Bratislava. 16. júna 2020. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pellegrini položil ruku na Šutaja Eštoka. Po piatku sa politicky potvrdilo, že jediným kandidátom predsedníctva Hlasu na nového predsedu strany je Matúš Šutaj Eštok. Jednohlasne o tom rozhodli na predsedníctve strany. Výber tém pripravuje Ľuboš Kubín.

Minister vnútra získal podporu všetkých členov predsedníctva, aby sa stal nástupcom Petra Pellegriniho a novým predsedom druhej najsilnejšej vládnej strany. V piatok o tom rokovalo a hlasovalo najvyššie vedenie strany.

Matúš Šutaj Eštok okrem pozície ministra doteraz pôsobil ako generálny manažér strany. Dlhodobo bol najbližším spolupracovníkom Petra Pellegriniho, pracoval pre neho ako vedúci na Úrade vlády SR v rokoch 2018 až 2020, predtým ako generálny tajomník služobného úradu, Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, poslanecký asistent, poradca či riaditeľ odboru vnútornej správy na ministerstve školstva, keď tam pôsobil Pellegrini.

V čase debát o tom, či by mohol ísť Hlas do vlády s Progresívnym Slovenskom, bol podporovateľom vlády so Smerom. Od atentátu na Roberta Fica patrí po Robertovi Kaliňákovi k najaktívnejším a najvýraznejším predstaviteľom vlády, čo vyplýva aj z jeho pozície ministra vnútra.

Opozícia sa snažila ministra vnútra Šutaja Eštoka zhodiť zo stoličky už na konci novembra 2023 (osem dní po schválení programového vyhlásenia vlády v parlamente) za to, že podľa nej „začal robiť čistky v polícii“, nedostal tak tradičných 100 dní ochrany na prevzatie úradu. Kritizovala, že nepostupoval správne a nekonzultoval s Úradom na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti svoje rozhodnutie o postavení stíhaných policajných vyšetrovateľov mimo služby, hoci mali status chráneného oznamovateľa. On tento status považoval za účelový.

Šutaj Eštok patrí ku kritikom migrácie, v Smere je považovaný za blízkeho Robertovi Ficovi. Po atentáte na premiéra čelí kritike za postup ochranky po vymenovaní riaditeľa Pavla Krejčího, ktorý bol členom strany Hlas a jej okresným predsedom.

Vo verejných vystúpeniach Šutaj Eštok volal po upokojení situácie. Zároveň sa zasadzoval, aby sa polícia zaoberala podnetmi schvaľujúcimi pokus o úkladnú vraždu predsedu vlády, nenávistnými prejavmi a vyhrážaním sa vo virtuálnom priestore.

V piatok na tlačovej konferencii minister vnútra oznámil, že protiteroristická centrála NAKA sa zaoberá 153 podnetmi. „Garantujem, že vyšetríme a objasníme všetkých 153 podnetov,“ doplnil Šutaj Eštok.

Peter Pellegrini už po zvolení za prezidenta v otázke jeho nástupcu vyslovil predpoklad, že Hlas nečaká súperenie viacerých kandidátov, ale vopred má vzniknúť dohoda na jednom kandidátovi, ktorý sa po ňom stane predsedom.

Po tom, ako Robert Fico prežil atentát a jeho návrat do politiky sa zdá len otázkou času, znamená dnešný krok Hlasu politické zastabilizovanie druhého najsilnejšieho vládneho subjektu pri tranzícii moci v strane. Najslabším prvkom koaličnej zostavy tak zostáva od výsledku volieb Dankova SNS.

Pre Hlas vyvstáva najvážnejšia úloha – nestačí zvládnuť len výmenu predsedu, ale v prípade Šutaja Eštoka aj vtlačiť strane novú perspektívu a obstáť v nevďačnej dvojroly ministra vnútra a lídra strany.

Dohoda na budúcom predsedovi parlamentu politicky uviazla

Koaličné strany sa zatiaľ nedohodli na tom, že spoločným kandidátom na predsedu Národnej rady SR bude Richard Raši.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami