Kaledónsky oriešok. Ako vzdialený konflikt demaskuje domáce elity

Francúzska Nová Kaledónia nedávno zažila vlnu nepokojov a násilností v reakcii na legislatívnu iniciatívu Paríža. O tom, ako kaledónska otázka odhaľuje dvojaký meter francúzskej debaty o migrácii, ale aj o schopnosti menšieho, vzdialeného štátu poriadne podkúriť bývalej koloniálnej veľmoci píše profesor Petr Drulák.

Macron Puts New Caledonia Voting Reform On Hold, France - 24 May 2024 Demonštranti sa zhromaždili v oblasti Apogotti, Dumbéa, Nová Kaledónia 24. mája 2024. Zdroj: Profimedia

Po starostiach v Afrike má Francúzsko ďalší problém s bývalou kolóniou, tentoraz uprostred Tichého oceánu. V polovici mája vypukli násilnosti na Novej Kaledónii. Spustila ich francúzska reforma volebného zákona posilňujúca postavenie európskych imigrantov.

Po dvoch týždňoch vypaľovania a rabovania, šiestich mŕtvych a návštevách vysokých vládnych predstaviteľov z Paríža vrátane prezidenta Macrona, sa situácia upokojuje. Avšak kaledónska otázka tiež odhaľuje dvojaký meter francúzskej debaty o migrácii a schopnosti menšieho, vzdialeného štátu poriadne podkúriť bývalej koloniálnej veľmoci.

Kto chce nezávislosť a prečo


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami