Česku vládne sfinga

V utorok bude český premiér Petr Fiala v pražskej Kramářovej vile podávať večeru pre šesť svojich kolegov, od poľského prezidenta po dosluhujúceho holandského premiéra. Pôjde v prvom rade o muničnú iniciatívu pre Ukrajinu, o ktorej stále nevieme také dôležité veci ako je nákupná cena. Ale to nie je to skutočne znepokojujúce, Fiala má pravdu ak dáva najavo, že vo veciach vojny a mieru nie je cena to hlavné.

Petr Fiala. Foto: Barbora Vizváryová/TASR Petr Fiala. Foto: Barbora Vizváryová/TASR

Skutočne znepokojujúce je, že svojou neustále zdôrazňovanou rolou asistenta vo vojne dvoch iných štátov Fiala zrušil skoro všetky ostatné role, ktoré by ako predseda vlády Českej republiky mal hrať. Je toľko tém, v ktorých od premiéra ako reprezentanta vlády očakávajú Česi verejné a vyargumentované postoje a tie už dva roky neprichádzajú. V poslednom období to už kričí do nebies.

Minulý týždeň bola – zatiaľ – odvrátená medzinárodná pandemická dohoda, ktorá by Svetovej zdravotníckej organizácii poskytla možnosť uvaľovať pri nejakej budúcej pandémii na svoje členské štáty lockdowny, určovať vakcinačnú politiku a podobne. Nateraz tá dohoda stroskotala na odpore Veľkej Británie, Holandska a Slovenska.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami