Mičurin prvýkrát otvoria ako mestský areál už počas leta. Odolá tlaku investorov?

SR Bratislava kúpalisko Mičurin sezóna otvorenie BAX Kúpalisko sa nachádza v peknom prostredí Bratislavy. Foto: TASR - Pavol Zachar

BRATISLAVA – Kúpalisko v areáli Ekoiuventy prezývané Mičurin bude prvýkrát pod bratislavskou samosprávou. Okrem kúpania počas letnej sezóny bude prebiehať aj kultúrny program.

Minulý rok prešiel Mičurin do vlastníctva Bratislavy po rokovaniach s ministerstvom školstva, ktoré sa začali ešte v roku 2021. Výsledkom je vzájomná výmena pozemkov.

Areál je od roku 2016 národnou kultúrnou pamiatkou, kde sa nachádza Dom mládeže, schodisko, bazén, amfiteáter, javisko a polyfunkčná budova. Ide o veľmi dôležitý záväzok pre hlavné mesto aj do budúcnosti, aby sa k tomuto významnému verejnému priestoru pristupovalo zodpovedne, vždy bol priamo určený pre deti.

Medzi prvé aktivity bude patriť už v najbližšom čase rekreačno-športové vyžitie prevádzkovaním kúpaliska. Spravovať ho má mestská organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení.

„Momentálne kúpalisko auditujeme po technicko-prevádzkovej stránke, následne ho opravíme, aby bolo prevádzkyschopné. Potom posielame podklady na RÚVZ BA a po ich schválení môžeme otvoriť priestor pre verejnosť. Ak všetko prebehne bez komplikácií, v priebehu mesiaca jún by sme mohli otvoriť,“ informoval Bratislavský Štandard zástupca riaditeľa STaRZ Miroslav Chmelár.

Optimálna kapacita kúpaliska je 150 návštevníkov, jediný vonkajší bazén pre verejnosť v Starom Meste je dlhý 20 metrov. Vstupné bolo v minulom roku oproti iným kúpaliskám v Bratislave najnižšie, cena pre dospelého predstavovala sumu 3,50 eura, pre deti od 3 do 14 rokov 2,50 eura.

Ceny počas aktuálnej letnej sezóny ešte nie sú známe. „Ešte neviem, je to v procese schvaľovania,“ uviedol Miroslav Chmelár.

Okrem kúpania by malo v priestoroch prebiehať Kultúrne leto spojené s premietaním filmov. O zachovanie areálu sa usiluje už od roku 2015 občianske združenie Hrad – Slavín, ktoré sa čuduje, že magistrát plánuje zaradiť v rámci Kultúrneho leta premietanie filmov, ktoré organizujú dlhé roky na dobrovoľnej forme.

„Premietanie počas Kultúrneho leta ešte prerokujeme so zástupcami mesta, či je to adekvátny program,“ povedala pre Bratislavský Štandard predsedníčka OZ Hrad – Slavín Sabina Barborjak.

Amfiteáter sa využíva na večerné premietanie filmov. Foto: OZ Hrad – Slavín

Lukratívna poloha stále láka mnohých investorov alebo súkromné osoby s väzbami na nich, ktorí za ostatné roky ukrajovali podstatnú časť pozemku, až hrozilo, že by štát a hlavné mesto prišlo o celý areál.

Susedné parcely vlastní Valéria Haščáková, ktorá má blízky vzťah s finančnou skupinou Penta Investments. Zmena vlastníctva Ekoiuventy dáva podľa aktivistov určitú nádej na zachovanie areálu. „Myslíme si, že je to teraz lepšie,“ dodala Sabina Barborjak.

V získanom priestore sa plánuje revitalizácia historickej budovy, má byť využitá na množstvo programov, aktivít pre deti a mladých ľudí so zameraním na rôzne oblasti, ako je umelecká tvorba, kultúra, šport, technológie či iný osobnostný rozvoj.

Revitalizácia okolitého areálu spolu s priestorom kúpaliska zase prinesie príjemné prostredie pre posedenie, trávenie voľného času, exteriérové krúžkové aktivity a kultúrne podujatia pre všetkých.

„Priľahlé budovy prejdú revitalizáciou, takže určite tento rok ešte nebudú v prevádzke,“ spresnila pre Bratislavský Štandard námestníčka primátora Bratislavy Lenka Antalová Plavuchová.

Jednotlivé stavby boli postavené v 50. rokoch minulého storočia v štýle socialistického realizmu. Mičurín v minulosti zabezpečoval pre deti množstvo voľnočasových aktivít, ktoré poskytovalo nielen kúpalisko, ale aj skleníky, dielne, stajne či budova niekdajšieho Domu mládeže.

Ľudové pomenovanie je po významnom ruskom botanikovi, šľachtiteľovi a ovocinárovi Ivanovi Vladimirovičovi Mičurinovi. Vďaka jeho pokusom nám po ňom ostalo niekoľko druhov vyšľachtených ovocných stromov.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...