Salámová taktika: EÚ pošle miliardové úroky z ruských aktív Ukrajine. Amerika chce viac

Vilnius, Lithuania: NATO Summit 2023. EU Council President Charles Michel, US President Joe Biden and the President of the European Commission Ursula von der Leyen Charles Michel, Joe Biden, Ursula von der Leyenová. Foto: Profimedia.sk

Európska únia povolila. Úroky z ruských aktív zmrazených v európskych inštitúciách poputujú Ukrajine, čo je síce na prvý pohľad malý, ale ďalší krok, ktorý zvyšuje stávky a pootvára dvere omnoho významnejším opatreniam. Spojené štáty ich už podnikli. Schválili zákon umožňujúci ruský majetok skonfiškovať. A tlačia na starý kontinent, ktorý kontroluje násobne väčšiu sumu, aby aj on zašiel o niečo ďalej.

Členské štáty Európskej únie schválili 21. mája plán na skonfiškovanie úrokov, ktoré generujú zmrazené ruské aktíva uložené v európskych finančných inštitúciách. A ich použitie na podporu Ukrajiny. Najmä vojenskú.

Podľa plánov EÚ bude Ukrajina dostávať čisté zisky generované spätne od 15. februára tohto roka. Aktuálne ide o naakumulovanú sumu na úrovni vyše pol miliardy eur, keďže iba belgická Euroclear, kde je väčšina zmrazených aktív, eviduje od tohto dátumu čisté úroky v hodnote 557 miliónov eur.

Odhaduje sa, že výsledná suma, ktorú Kyjev novým opatrením EÚ každoročne získa, sa bude pohybovať na úrovni vyše troch miliárd eur.

Z tejto sumy poputuje 90 percent na nákup zbraní prostredníctvom Európskeho mierového nástroja (EPF). Zvyšných desať percent sa má použiť na projekty týkajúce sa obnovy Ukrajiny.

„V EÚ sme schválili použitie príjmov zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky na pomoc Ukrajine. Len v tomto roku to budú až tri miliardy eur, pričom 90 percent pôjde na ukrajinskú obranu,“ napísal český šéf diplomacie Jan Lipavský na sociálnej sieti X.

USA idú radikálnejšou cestou. Kontrolujú však len malú sumu

Americká Snemovňa reprezentantov odsúhlasila pred mesiacom ešte radikálnejší zákon. Ten umožňuje Bidenovej administratíve skonfiškovať nielen úroky, ale aj samotné ruské aktíva držané v amerických bankách. A previesť ich na Ukrajinu.

Ruské devízové rezervy, ktorých hodnota sa odhaduje na 250 až 300 miliárd eur, boli skupinou siedmich najvýkonnejších ekonomík sveta (G7) aj Európskou úniou zablokované ešte začiatkom roka 2022.

Väčšina sa však nenachádza v USA. Americké banky kontrolujú „iba“ zlomok týchto aktív v hodnote približne 5,5 miliardy eur. Nosný objem je uložený a zablokovaný v európskych finančných inštitúciách. V Belgicku, Nemecku či Francúzsku.

Iba belgická spoločnosť Euroclear eviduje na svojich účtoch finančný majetok ruskej centrálnej banky v sume približne 190 miliárd eur. Tie stihli od blokády vygenerovať vyše päť miliárd eur v úrokoch.

Výnosy ruských aktív spred 15. februára si však spoločnosť ponechá na zvládnutie prípadných rizík, napríklad ak by Rusko podniklo protiopatrenia.

Tamojšie subjekty totiž od februára podali v Rusku na Euroclear už 94 žalôb, v ktorých požadujú vrátenie peňazí. Pre web Politico to ešte koncom marca, po tom, čo zhabanie úrokov schválila Európska komisia, uviedol dobre informovaný belgický úradník.

Washington aj Kyjev chcú od Únie viac

Napriek tomu, že EÚ ustúpila v prípade použitia výnosov pre Ukrajinu, čo spočiatku nebolo na stole, a debata o tom sa posúvala dopredu len pomaly, Kyjev i Spojené štáty tlačia na ešte tvrdší krok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami