Tri kritériá pre voľby do europarlamentu. Alebo ako to nepustiť progresívcom

Snímka obrazovky 2024-05-28 o 16.56.34 Michal Šimečka a Martin Hojsík, víťazi eurovolieb 2019. Foto: TASR.

Vojna na Ukrajine, kultúrno-etické otázky, zelená politika. Postoje k týmto trom oblastiam, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú život na Slovensku, budú pre mnohých kresťanských konzervatívcov lakmusovým papierikom v rozhodovaní sa pred volebnými miestnosťami. Píše Vladimír Palko ml.

Pozrime sa preto, kde sa názorovo nachádzajú kandidáti strán, ktoré podľa prieskumov majú šancu prebojovať sa do europarlamentu.

Vojna

Z hľadiska možnej katastrofy v relatívne blízkom čase momentálne neexistuje zásadnejšia téma a bude dôležité, ako sa k nej budú stavať budúci europoslanci. Ak opomenieme vyslovených extrémistov, nekriticky nahliadajúcich na ruský podiel viny na inváziu, tábory sa v zásade delia na „chcimírov“ a „chciválkov“, ako sa sarkasticky v českom slangu označujú proti sebe stojace strany. 

„Chciválkovia“ sa ďalej delia na umiernených atlantistov, vyznávajúcich skôr opatrnejší prístup Spojených štátov, až po fanatikov“, čo si veľmi neuvedomujú riziká globálneho konfliktu, ktoré takáto politika môže ľahko priniesť. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami