Chystajú sa nové povinnosti pre vodičov. Chodci budú viac chránení na priechode

girl-7254771_1280 Chodec by mal byť na priechode viac rešpektovaný. Foto: Pixabay

BRATISLAVA – Začiatkom budúceho roka pribudne pre vodičov nová povinnosť týkajúca sa priechodu pre chodcov. Novelou zákona o cestnej premávke by sa mala zvýšiť bezpečnosť chodcov, ktorí prakticky získajú absolútnu prednosť.

Pripravovaná úprava nadväzuje na programové vyhlásenie vlády, ktorou sa majú upraviť pravidlá týkajúce sa priechodov pre chodcov v súlade s režimom vo väčšine krajín západnej Európy, ktorý vyplýva z medzinárodného Dohovoru o cestnej premávke. 

Novela sa bude oproti pôvodnému návrhu schvaľovať v skoršom termíne na základe hromadnej pripomienky, iniciovanej občianskym združením Cyklokoalícia, aby bol k dispozícii dlhší časový priestor na diskusiu.

„V druhej polovici tohto roku má prebehnúť pripomienkové konanie, aby už začiatkom budúceho roka mohla o novele rokovať vláda,“ informoval Bratislavský Štandard tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.   

Zmenou sa zvýšia povinnosti hlavne pre vodičov, ktorí budú musieť dať prednosť aj chodcom, ktorí sa chystajú vstúpiť na priechod a zároveň ich bude zaväzovať povinnosť približovať sa k priechodu primeranou rýchlosťou. Chodci by však nemali vstupovať na priechod náhle, ale mali by brať ohľad na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel.

V súčasnosti platí, že vodič je povinný sa približovať k priechodu pre chodcov len takou rýchlosťou, aby bol schopný umožniť chodcovi bezpečný prechod.


Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...