Boccia hráči sa stretli v napínavom ligovom kole. Žilina ovládla náročnú kategóriu

Hráči kategórie BC3 Hráči kategórie BC3 Foto: Matúš Grega

ŽILINA – Počas uplynulých dvoch víkendov sa na Slovensku konalo 1. ligové kolo v kategóriách BC1, BC2, BC4 a BC5 a 2. ligové kolo v kategórií BC3 v paralympijskom športe boccia. Do súťaže sa zapojili športovci zo západného a východného Slovenska a zo Žiliny.

Boccia je fascinujúci paralympijský šport, ktorý je špeciálne navrhnutý pre športovcov s ťažkým telesným postihnutím, vrátane tých s detskou mozgovou obrnou. Svojím spôsobom pripomína petang a je jedinečný inkluzívnosťou.

Tento šport nie je len o fyzickej zdatnosti, ale aj o stratégií a presnosti. Hráči musia starostlivo plánovať svoje ťahy, analyzovať pozíciu loptičiek na ihrisku a predvídať kroky súperov. Hra vyžaduje kombináciu jemnej motoriky, koncentrácie a schopnosti rýchlo sa rozhodovať.

Zo žilinských hráčov sa najviac darilo zástupcom kategórie BC3, ktorá je jednou z najfascinujúcejších a najnáročnejších disciplín. Je určená pre hráčov s najťažším telesným postihnutím, ktorí potrebujú asistenciu pri hádzaní loptičiek. Zároveň však ponúka jedinečnú kombináciu technickej zručnosti, tímovej práce a strategického myslenia.

Hráči nemôžu hádzať loptičky vlastnými rukami v dôsledku obmedzenia pohybu. Namiesto toho využívajú špeciálne navrhnuté rampy a asistenta. Z Boccia klub OMD Farfalletta Žilina skončila Ľuba Škvarnová z kategórie BC3 na 2. mieste a Miroslav Bielak na 3. mieste.

„Ligové kolo na východe Slovenska hodnotím pozitívne. Pravidelne organizujeme ligové kolo vo všetkých piatich kategóriách BC1 – BC5. Som rád, že sa nám pred rokmi podarilo dotiahnuť bocciu aj do zvyšku Slovenska,“ povedal pre Žilinský Štandard hlavný rozhodca Matúš Grega s tým, že tento rok sa na ligovom kole zúčastnilo aj zopár nových hráčov.

„Videli sme vyrovnané zápasy aj niekoľko prekvapení. Boccia je pestrý a zaujímavý šport. Vždy sa snažíme vytvárať tie najlepšie podmienky pre ligovú súťaž a zároveň priateľskú atmosféru,“ uzavrel Grega.

Pozícia hlavného rozhodcu v boccii je o zodpovednosti, komunikácii a dohliadnutí na správnosť práce rozhodcov. Vždy ráno pred hracím dňom absolvujú spoločnú poradu, kde prediskutujú základné pravidlá a správne postupy rozhodcu pred a počas zápasu, prípadne poukážu na chyby, ktoré sa stávajú.

V prípade, že o to hráč požiada, hlavný rozhodca meria tesné postavenia lôpt a rieši sporné situácie v hre. Má posledné slovo pri riešení nejasností, preto musí dobre poznať aktuálne pravidlá boccie.

Hra kategórie BC3. Foto: Matúš Grega
Boccia lopty Foto: Matúš Grega

Ďalšie články
Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Kočnerov prokurátor Palovič vyviazol z disciplinárky, jeho prípad úplatku sa naťahuje

Prípad prokurátora Bystríka Paloviča, ktorý si podľa obžaloby pýtal úplatok v kauze Carlton, po šiestich rokoch stále nemá vytýčený ani termín pojednávania. Medzitým však čelil disciplinárnemu stíhaniu, v ktorom sa rozhodlo, že zostane prokurátorom, pretože na jeho úplatkársky prípad sa hľadí pod optikou prezumpcie neviny. Tento prípad sa...
123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

123 dní do volieb v USA. Trump v uniknutom videu tvrdí, že Biden je rozbitý a nahradí ho Harrisová

Americký portál Daily Beast zverejnil uniknuté video, na ktorom republikánsky exprezident Donald Trump sediac v golfovom vozíku opisuje svoje dojmy z debaty s prezidentom Joeom Bidenom v televízii CNN. Označil ho za „zlomenú hromadu s***iek“, podľa neho ho Demokratická strana nahradí viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. „Proste skončil, viete – v tejto súťaži končí,“ hovorí...