Deň v skratke: Trump je vinný, Elon Musk mu pomôže. Na Ukrajine bolo prelomené tabu

Najdôležitejšou správou dňa je prelomenie tabu na Ukrajine. Pre ďalší vývoj v Amerike môže byť dôležité, že súd v New Yorku uznal Trumpa za vinného. A pre vývoj na Slovensku zase to, že Robert Fico je už v domácej liečbe. Výber dňa pripravuje Ľuboš Kubín.

Trump_Hush_Money_Photo_Gallery375370 Donald Trump. Foto: TASR/AP

Prezident Joe Biden odsúhlasil Ukrajine zasahovať ciele vnútri Ruska americkými zbraňami. Pre médiá to uviedli viaceré zdroje z prostredia Bidenovej administratívy. Podľa informovaných zdrojov dali USA Kyjevu zelenú len na oblasť v okolí Charkova, čo má pomôcť brániť druhé najväčšie ukrajinské mesto.

Ide zrejme o dôsledok nedávnej cesty ministra Blinkena na Ukrajine, kde si naplno uvedomil vážnosť situácie a hroziaci kolaps Ukrajiny. Biden následne nariadil svojmu tímu, aby zabezpečil, že Ukrajina bude môcť použiť americké zbrane na účely protiúderu v Charkove, aby Ukrajina mohla vrátiť úder ruským silám, ktoré na ňu útočia alebo sa na ňu pripravujú, uviedol jeden z amerických predstaviteľov vo vyhlásení, ktoré vydala administratíva. Zároveň však zdôraznil, že politika nepovoľovania diaľkových úderov na území Ruska sa nezmenila.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami