NATO nevie chrániť naše nebo. Na obranu východného krídla má len päť percent kapacít

Severoatlantická aliancia nemá dostatok potrebných kapacít protivzdušnej obrany na zabezpečenie svojho východného krídla, do ktorého spadá aj Slovensko. Prekvapivé informácie zo štruktúr NATO, ktoré priniesli britské noviny Financial Times (FT), sú v nesúlade s tendenciami niektorých európskych politikov. V nemeckom parlamente sa len nedávno debatovalo, že by východní členovia Aliancie mohli vytvoriť ochranný štít nad Ukrajinou proti útokom zo vzduchu. A z vlastného územia zostreľovať ruské rakety.

NATO Secretary General Stoltenberg addresses NATO Parliamentary Assembly in Sofia Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: Profimedia.sk

Štáty Severoatlantickej aliancie sú schopné poskytnúť menej ako päť percent kapacít protivzdušnej obrany, ktoré sa považujú za potrebné na ochranu jeho členov v strednej a východnej Európe, ak by nastal útok v plnom rozsahu.

Pre Financial Times to uviedli úradníci a diplomati oboznámení s dôvernými obrannými plánmi NATO vypracovanými minulý rok.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.