Existuje diktát Bruselu? Green Deal je možné revidovať, vysvetľuje expert

Európska únia nie je úplne medzinárodná organizácia, nie je to federácia, nie je to ani konfederácia. Je to jednoducho niečo akosi „svojské”. A platia v nej špecifické pravidlá. Hovorí to odborník na európske právo z Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe Michal Říha.

Belgium EU Summit Charles Michel a Ursula von der Leyenová. Foto: Profimedia.sk

V čom je z hľadiska práva EÚ nadradená jej členským štátom a dá sa tomu hovoriť „diktát Bruselu“?

Keď vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS), išlo o formát, v ktorom sa členské štáty dohodli, že sa dohodnú. Išlo o rámcovú zmluvu, ktorá stanovila, že členské štáty určili procesy, ako dôjdu k vytvoreniu vnútorného trhu. Respektíve sa povedalo: v týchto oblastiach sa bude rozhodovať týmto spôsobom v nejakom časovom rámci a detaily sa ponechali na vykonávacej legislatíve.

Európska únia je tak v mnohých ohľadoch unikátna. Na začiatku to bola medzinárodná zmluva klasického typu, ako je napríklad OSN. Ale EÚ sa následne premenila na niečo, čomu Joseph Weiler hovorí entita sui generis. Nie je to úplne medzinárodná organizácia, nie je to federácia, nie je to ani konfederácia. Je to jednoducho niečo akosi svojské.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami