Bratislava stavia pre stúpajúci Dunaj mobilné hrádze. Hladina má v stredu ráno dosiahnúť 770 cm

BRATISLAVA – Hlavné mesto sa pripravuje na stúpajúcu hladinu vodných tokov. Podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu má hladina Dunaja dosiahnuť v stredu o 6. hodine v Bratislave 770 cm a v Devíne 725 cm.

2 Prechod pre peších popri Devíne bude za chvíľu úplne vylúčený. Foto: redakcia/Kristóf Gremsperger

V Devíne už preto postavili protipovodňovú stenu. Pod Devínskou cestou sa navyše očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Na Tyršovom nábreží zasa pribúdajú vrecia s pieskom. Na situáciu reaguje aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý zvolal krízový štáb a kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo.

Viaceré oblasti v blízkosti tokov Dunaja a Moravy v rámci Bratislavy sú preventívne zabezpečené proti vstupu osôb. Uzatvorené je napríklad Tyršovo nábrežie, Slovanské nábrežie pod hradom Devín, ako aj cyklotrasa pod Mostom Slobody v Devínskej Novej Vsi. Na sociálnej sieti o tom informuje bratislavská mestská polícia.

Policajti vyzvali verejnosť, aby sa týmto lokalitám z dôvodu bezpečnosti vyhla. Situácia je podľa mestskej polície aktuálne stabilizovaná a pod kontrolou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vyhlásil pre okres Bratislava výstrahu druhého stupňa pred povodňami.

„Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín,“ píše na svojom webe SHMÚ. Očakáva prekročenie druhého stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava. Vývoj hydrologickej situácie priebežne aktualizuje.

Bratislavská mestská časť Devín je pri dosiahnutí prvého stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

„Stav hladiny budú hliadky pravidelne kontrolovať, v prípade hroziaceho nebezpečenstva bude postup aktivít koordinovaný so záchrannými zložkami,“ uviedla na svojom webe mestská časť Devín. Tvrdí, že po kulminácii hladiny a následnom návrate rieky do jej koryta sú hasiči pripravení pomôcť s odčerpávaním vody zo stavieb. „Dezinfekčné prostriedky či iné nevyhnutné pomôcky budú poskytnuté na základe individuálnych žiadostí,“ doplnila.

Očakáva sa vybreženie koryta Karloveského ramena

Vallo priblížil, že v Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, v Devíne na hranici druhého stupňa. V bratislavskej Devínskej Novej Vsi prognóza predpokladá kulmináciu hladiny Moravy v prvom stupni povodňovej aktivity spolu s Dunajom.

Preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je od pondelka (3. 6.) uzatvorené dolné parkovisko.

„Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre druhý stupeň,“ priblížil bratislavský primátor. Doplnil, že v okolí parkoviska pod hradom Devín osádza Slovenský vodohospodársky podnik dočasné protipovodňové zábrany.

„Mimo osídlených území už buď sú, alebo v blízkej dobe budú zaplavené rozsiahle prírodné územia, kde sa s vybrežením riek počas povodní ráta. V týchto lokalitách sa nachádzajú liahniská komárov,“ skonštatoval ďalej Vallo. Liahniská preto priebežne monitorujú a po vyliahnutí lariev komárov v nich bude mesto ihneď zasahovať s larvicídom BTI.

V Devíne začali stavať protipovodňovú stenu. Foto: Miroslava Pavlíková

Vodohospodári budú hliadkovať aj v noci

SVP tiež komunikuje s mestskou časťou Devín o hliadkovaní aj v nočných hodinách, aby nedochádzalo k prípadnej nežiadúcej demontáži mobilného hradenia. Upozornil preto aj pracovníkov krízového riadenia, ktorí zabezpečia uzatvorenie cyklotrasy.

SVP deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade potreby vie operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia, a tak bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia. Podobná situácia bola aj počas vianočných sviatkov v minulom roku. Nejde o žiadny výnimočný stav, pripomenul hovorca SVP.

Vyliatiu vody na Tyršovom nábreží zabránia na čas vrecia s pieskom. Foto: Miroslava Pavlíková

V Gabčíkove zasadá krízový štáb

Na situáciu zareagoval aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS), ktorý zvolal krízový štáb a kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom je zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní na Dunaji. TASR o tom informoval odbor komunikácie envirorezortu.

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dosahy stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie,“ povedal minister životného prostredia.

Doplnil, že aktuálne sa podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove. Tým zvýšili prietok Dunaja, vďaka čomu rýchlejšie odteká voda z územia. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektriny sú v prevádzke v Čunove.

Prípravy začali už v pondelok

Hlavné mesto začalo s prípravou na povodňovú vlnu už v pondelok. „V predošlých dňoch sme spoločne s Hasičským a záchranným zborom (HaZZ) a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie pod taktovkou Slovenského vodohospodárskeho podniku,“ uvádza magistrát na sociálnej sieti.

V rámci nácviku precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku. Hladina Dunaja aj Moravy stúpa najmä z dôvodu veľkého úhrnu zrážok v Nemecku a Rakúsku, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva nárast na hranicu prvého stupňa povodňovej aktivity.

Na rieke Morava má hladina stúpať najmä v dôsledku vzdutia zo stúpajúcej hladiny Dunaja. Kulmináciu hladiny očakávajú počas najbližších hodín, v závislosti od počasia. Zatiaľ nepredpokladajú výrazné vyliatie tokov, s výnimkou dvoch lokalít v záplavovom území.

Hladina Dunaja stále stúpa

V Bratislave dosahuje výška hladiny Dunaja v utorok o 8:00 668 cm. V utorok rieka presiahla prvý povodňový stupeň, pričom situácia sa zrejme ešte zhorší a voda stúpne. Najmä v priebehu druhej polovice dňa. V nemeckom Passau totiž už prekročila hladina Dunaja v noci na utorok deväťmetrovú hranicu.

O 3:00 povodňová spravodajská služba (HND) hlásila dokonca hladinu vody až vo výške 9,27 metra. Vrchol je hlásený v utorok popoludní vo výške 9,50 až 9,80 metra. Vyplýva to z predbežných údajov nemeckej meteorologickej služby (DWD). Našťastie, v postihnutých oblastiach prestáva výdatne pršať a voda už pomaličky začína klesať.

Pre celé územie Slovenska platí v utorok výstraha prvého stupňa pred búrkami. Lokálne sa môže vyskytnúť aj trvalejší výdatný dážď s úhrnom do 60 mm.

„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov),“ informuje o tom spravodajský portál iMeteo.

(sita, tasr, iMeteo)

Vysoká voda Dunaja aj Moravy ohrozí najprv Devín. Foto: redakcia/Kristóf Gremsperger
Vyliata voda bude ďalším problémom, ako liaheň komárov. Foto: redakcia/Kristóf Gremsperger
Dunaj pri Devíne stále stúpa. Foto: Miroslava Pavlíková
Voda z Dunaja už zaplavuje aj pamätník Brána Slobody. Foto: Miroslava Pavlíková
Chodníky a cestičky v blízkosti rieky sú neschodné. Foto: Miroslava Pavlíková
Obľúbené cyklotrasy sú už od pondelka neprístupné. Foto: Miroslava Pavlíková
Do boja s nemilosrdným živlom sa zapája aj ťažká technika. Foto: Miroslava Pavlíková