Viete, ako chytiť hada? Boli sme sa pozrieť v ekocentre, ktoré vzdeláva aj dospelých 

BRATISLAVA – Hlavné mesto doteraz nemalo svoje ekocentrum. Centrum ekovýchovy na Kamzíku je teda prvé a zároveň v týchto dňoch oslavuje aj svoje prvé narodeniny. 

Viete, ako sa chytí had? Boli sme sa pozrieť v ekocentre, ktoré vzdeláva aj dospelých Centrum ekovýchovy na Kamzíku. Foto: Miroslava Pavlíková

Prší. To ale vôbec nevadí. V centre ekovýchovy, ktoré funguje za každého počasia, už čaká Michal Noga, pracovník enviromentálnej výchovy Mestských lesov v Bratislave. Na dážď je zvyknutý. Podľa jeho slov, príroda a zvieratá v nej fungujú za každého počasia. 

Niektorým živočíchom dokonca dážď vyhovuje. Bratislavský Štandard zaujíma, ktoré to sú. „Deti by vám hneď povedali, tie chodia rady von aj v daždi objavovať kaluže,“ vysvetľuje Noga. 

Centrum ekovýchovy na Kamzíku. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
Centrum ekovýchovy na Kamzíku. Foto: Mestské lesy Bratislava

Aká je príroda v daždi?

„Keď prší, je pravda, že príroda je úplne iná. Les má svoje čaro aj zvukové. Keď idete v daždi, tak zrazu je les plný iných zvukov a iných vôní.” Michal doporučuje do dažďa vhodné oblečenie a už len sledovať okolie. 

Podľa neho si práve vtedy, keď sa započúvame do zvukov lesa, uvedomíme, že celá príroda počas dažďa akoby stíchne. Dokonca aj spevavé vtáky sa ozývajú menej. Výnimkou je však drozd, ktorý si práve vtedy, keď padajú kvapky, krásne pospevuje.

Keď prší, vyliezajú dážďovky, ktoré sú pre vtáky potravou. A to je dôvod, prečo si drozdy vtedy obhajujú a strážia svoje teritórium. „Ich spev je vlastne taký signál, že tu žijem ja a sem mi nechoďte,” ozrejmuje nám Noga.

Živočíchy, ktoré v našich mestských lesoch môžeme zahliadnuť počas lejaku, sú aj slimáky a slizniaky. Michal spomína aj salamandry, na ktoré ak naďabíte, máte šťastie. „Salamandra je taký ikonický druh našich mestských lesov. Miluje vlhko, dážď, mokro,” spresňuje.

Michal Noga spomína salamandru, ktorá žije v mestských lesoch. Foto: Miroslava Pavlíková
Michal Noga spomína salamandru, ktorá žije v mestských lesoch. Foto: Miroslava Pavlíková

Pre koho je ekocentrum určené?

V enviromentálnom centre chcú deťom, ale aj dospelým priblížiť prírodu okolia Bratislavy. Ponúkajú vzdelávacie programy, najmä pre školy, alebo skupiny domáceho vzdelávania.

Ako Michal spomína, témy, ktorým sa vo svojich prednáškach venuje on, sú „zvieratkovské”. „Ja vám budem rád rozprávať o hadoch, žabách, netopieroch, prípadne o pobytových stopách živočíchov.” 

Enviromentálny pracovník Michal Noga je pôvodne zoológ. Foto: Miroslava Pavlíková
Enviromentálny pracovník Michal Noga je pôvodne zoológ. Foto: Miroslava Pavlíková

Michal je pôvodne zoológ. Pre prácu so zvieratami sa nadchol už dávno. Rád zvieratá odmalička skúmal a spoznával. „Zároveň som chcel to, čo som objavoval, podať ďalej. Nechcel som sa z toho tešiť sám.” 

Je preňho fascinujúce len obyčajné pozorovanie prírody a zvierat v nej. Živočíchy sa k nim niekedy priblížia až do veľkej blízkosti. Raz im dokonca dnu vletel aj netopier, ktorého potom vypúšťali. Vraj tu pravidelne vídajú aj veveričku. Tá si v arboréte vždy pochutnáva na jedlých gaštanoch.

Pre Bratislavský Štandard Michal dodáva, že chce deti naučiť, aby sa zvierat nebáli a zároveň sa k nim správali s rešpektom. „Pri téme o hadoch alebo žabách sa snažím priniesť aj odchyteného plaza, žabku. Potom ich spoločne vypúšťame.“

Michal Noga učí deti, že hadov a ani ostatných zvierat sa netreba báť. Foto: Miroslava Pavlíková
Michal Noga učí deti, že hadov a ani ostatných zvierat sa netreba báť. Foto: Miroslava Pavlíková

Ako chytiť hada

Zaujíma nás téma hadov. „Ako sa taký had chytá?” Michal však hneď upozorní, že na odchyt hadov treba mať povolenie, keďže sú to chránené druhy živočíchov.

Sám nevidí problém spozorovať a vidieť hada. Keďže majú svoje obľúbené miesta, na ktorých sú spokojné a kde sa v pokoji vyhrievajú. „Pokiaľ sa k nim približujete ticho a opatrne, viete prísť až na dosah. A potom je to už len o tom, kto bude rýchlejší, alebo kto bude trpezlivejší.“

Noga ešte dodáva, že hada určite nemôžeme chytať tak, aby sme mu ublížili. Je to predsa len živý tvor, ktorého ako všetky ostatné bytosti treba držať síce pevne, ale jemne zároveň. 

V Centre ekovýchovy na Kamzíku sa o prírode dozvedia zaujímavosti aj dospelí. Foto: Miroslava Pavlíková
V Centre ekovýchovy na Kamzíku sa o prírode dozvedia zaujímavosti aj dospelí. Foto: Miroslava Pavlíková

Nie je učenie ako učenie

Edukačné programy, ktoré majú pre záujemcov pripravené, nie sú o pracovných listoch a o plnení nejakých úloh ako v škole. Keďže majú pocit, že deti sa toho v dnešnej dobe učia často dosť, nechcú, aby aj u nich v ekocentre mali pocit učenia sa. „Ja som najradšej, keď sem deti prídu a oddýchnu si,” hovorí nám Noga.

Zážitkové hodiny a tvorivé dielničky v Centre ekovýchovy na Kamzíku. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
Zážitkové hodiny a tvorivé dielničky v Centre ekovýchovy na Kamzíku. Foto: Mestské lesy Bratislava

Michal vysvetľuje rozdiel medzi klasickou školou. Ich „učenie sa“ o nových veciach ide skôr cez rozprávanie príbehov a cez spoznávanie nových vecí prostredníctvom zážitkov. „Ja by som bol najradšej, keby sa deti do lesa znova vracali, aby k nemu získali taký vzťah, že zistia, že do lesa sa netreba báť chodiť, lebo je plný krásnych tajomstiev.” 

Ekocentrum na Kamzíku navštevujú hlavne základné školy, pre ktoré je pripravený zážitkový program. Michal sa zaoberá témami živočíchov a zvierat v lese. Jeho kolegyňa, ktorá je včelárka, rada porozpráva o včelách, mravcoch a o lese. „A ďalší kolega Ivo vám vykreslí les, pretože je lesníkom a naozaj ho má veľmi rád.” 

Deti si môžu v ekocentre pozrieť včely a aj iné zvieratká zblízka. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
Deti si môžu v ekocentre pozrieť včely a aj iné zvieratká zblízka. Foto: Mestské lesy Bratislava

Nájdete tu aj 100-ročné arborétum

Nachádzame sa vonku. Michal so záujmom ukazuje vtáčie kŕmidlá, ktorých obyvateľov už deti poznajú a v zime sa o nich starajú.

Michal ukazuje kŕmidlá a napájadlá pre vtáky. Foto: Miroslava Pavlíková
Michal ukazuje kŕmidla a napájadlá pre vtáky. Foto: Miroslava Pavlíková

Dostávame sa ďalej na náučný chodník arboréta. Ekocentrum je postavené na jeho okraji a keby sme sem prišli pred 100 rokmi, tak by sme tu videli ľudí, ktorí sadia stromy.

V tej dobe sa podľa slov Michala zakladalo veľa pamätných parkov, lesov a sadov. V arboréte nájdete stromy z celého sveta. Napríklad aj vysokú kryptomériu japonskú. Keďže má toto miesto svoju pokojnú atmosféru, ktorú aj plánujú zachovať, tak tu budú rodičia pre svoje deti márne hľadať nejaké preliezky. V tomto lesnom prostredí totiž nájdu len lavičky na oddych.

Na náučnom chodníku v arboréte sú informačné tabuľky s popisom drevín. Foto: Miroslava Pavlíková
Na náučnom chodníku v arboréte sú informačné tabuľky s popisom drevín. Foto: Miroslava Pavlíková

Čo sa deje počas pracovných dní

Michal pre Bratislavský Štandard uvádza, že od pondelka do piatku majú čas vyhradený pre školy. Témy, ktorých majú v ponuke aktuálne deväť, vedia prispôsobiť pre materské, základné a stredné školy, pre vysokoškolákov, aj pre seniorov.

Edukačný program spojený s vychádzkou v teréne zvyčajne trvá jeden a pol hodiny. Ale v závislosti od okolností ho vedia skrátiť alebo predĺžiť. „Napríklad pre vysoké školy, tam už ideme naozaj do hĺbky vybranej problematiky,” Michal ďalej spomína, že tu sa už hovorí viac o odborných veciach.

Ekocentrum slúži aj pre dospelých nadšencov prírody. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
Ekocentrum slúži aj pre dospelých nadšencov prírody. Foto: Mestské lesy Bratislava

Pre dospelých sú v ekocentre tiež pripravené rôzne vzdelávacie alebo prírodné teambuildingy. 

Pre koho sú určené víkendy v ekocentre

Príroda vyzerá každý mesiac inak, preto sa aj témy, ktorým sa venujú, odvíjajú od momentálneho obdobia v lese. Po tri soboty v mesiaci robia v ekocentre zaujímavé a interaktívne akcie na takéto námety. „Mali sme Jarné prebúdzanie so snežienkami, Deň salamandry, Jazvečie dni, teraz boli naposledy Ferdovi kamaráti (o chrobákoch).

Ako Noga uvádza, víkendové akcie sú určené predovšetkým rodičom s deťmi.

Súčasťou prednášok pre deti sú aj postavy zvierat. Foto: Miroslava Pavlíková
Súčasťou prednášok pre deti sú aj postavy zvierat. Foto: Miroslava Pavlíková

Samotný program pre deti pozostáva z prednášky a tvorivej lesnej dielničky za pomoci prírodných materiálov. Michal veľmi rád aj maľuje. Čo sa mu pri vytváraní rôznych umeleckých výtvorov, ktoré spolu s deťmi pri výtvarných aktivitách na ekokrúžkoch vyrába, hodí.  

V centre ekovýchovy na Kamzíku majú deti aj výtvarné dielne. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
V centre ekovýchovy na Kamzíku majú deti aj výtvarné dielne. Foto: Mestské lesy Bratislava

Zároveň ešte dopĺňa, že sa vždy snažia, aby na tomto mieste boli harmónia, pokoj a relax. Podľa neho je dané miesto priam stvorené na oddych.

Noc svetlušiek

Michal Noga na záver ešte spomenie jednu pripravovanú akciu. A tou je nočné pozorovanie svetlušiek v arboréte. Počas minulého roka v takúto noc okrem svetlušiek záujemci videli aj sovy, netopiere, ropuchu či ježka. 

Centrum ekovýchovy na Kamzíku. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
Centrum ekovýchovy na Kamzíku. Foto: Mestské lesy Bratislava
Deti sú väčšinou vonku v prírode. Foto: zdroj/Mestské lesy Bratislava
Deti sú väčšinou vonku v prírode. Foto: Mestské lesy Bratislava
Michal Noga z Mestských lesov vie o zvieratách rozprávať veľmi pútavo. Foto: Miroslava Pavlíková
Michal Noga z Mestských lesov vie o zvieratách rozprávať veľmi pútavo. Foto: Miroslava Pavlíková

Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac