Eurovoľby budú súbojom Smeru a PS. Účasť môže vystreliť hore aj pre atentát na Fica

Prvý raz v histórii by Slovensko nemuselo byť s výškou volebnej účasti na chvoste krajín EÚ. Odhady hovoria, že v porovnaní s minulosťou by mohlo prísť k volebným urnám podstatne viac ľudí. Je takmer nepochybné, že sobotňajšie eurovoľby budú pripomínať súboj Smeru a Progresívneho Slovenska z minuloročných volieb do národného parlamentu.

Mimoriadna schôdza, na ktorej má Šutaj Eštok èeli odvolávaniu Robert Fico a Michal Šimečka. Foto: Martin Baumann/TASR.

Vyzerá to tak, že motiváciu voliť by mohol posilniť májový atentát na premiéra Roberta Fica. Ďalším dôvodom je súboj národných a konzervatívnych síl s liberálmi a progresívcami, ktorý je na Slovensku oproti eurovoľbám v roku 2019 zreteľnejší. Svoju rolu zohráva aj otázka prestíže, či politici vládnych strán dokážu obhájiť svoju doterajšiu politiku, alebo sa podpora verejnosti začne preklápať na stranu opozície.  

Slovensko na poslednom mieste

Slovensko si doteraz držalo tradíciu, že voľby do Európskeho parlamentu neboli v centre pozornosti voličov. Volebná účasť bola pred piatimi rokmi zatiaľ najvyššia v histórii, stále však Slováci boli na poslednom mieste v EÚ. Voliť prišlo v roku 2019 iba 22,74 percenta oprávnených voličov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami