Prevedú nás politici nad priepasťou tretej svetovej vojny?

Eskalácia je, keď sa konflikt vedený v nejakej intenzite povýši na intenzitu vyššiu. To sa stalo minulý týždeň pri rusko-ukrajinskej vojne, keď Spojené štáty a v rýchlom slede aj niektorí ďalší spojenci Ameriky oznámili, že Ukrajine povoľujú zasahovať „svojimi“ zbraňami Rusko na jeho území. USA autorizujú zatiaľ len nasadenie striel s pomerne krátkym dosahom a len na ruskom území oproti Charkovu. Ale predtým prezident Biden aj to odmietal so slovami, že sa chce vyhnúť tretej svetovej vojne.

Biden prijal Zelenského v Bielom dome vo Washingtone Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj. Foto TASR/AP

Je pravda, že keď jedna bojujúca strana môže tú druhú beztrestne ostreľovať po celom jej území, a druhá takú možnosť nemá, akoby bojovala len jednou rukou. Tento pravdivý argument však nevystihuje celú situáciu, a ak ho použije český premiér Peter Fiala a už nič nedodá, musíme mu pripomenúť okolnosti, na ktoré mal ako predseda vlády myslieť.

O súhlase strieľať západnými raketami na územie Ruska si prezident Zelenskyj „požiadal“ v rozhovore pre New York Times 22. mája. Z rozhovoru čitateľ pochopí, že toho od nás bude chcieť ešte oveľa viac.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami