Starú fabriku nahradí obchodné centrum. Niektorým ľuďom sa to nepáči

RIMAVSKÁ SOBOTA – Časť starej fabriky v Rimavskej Sobote nahradí nové obchodné centrum. Ide o továreň na spracovanie tabaku, ktorá v metropole Gemera fungovala niekoľko desaťročí a zamestnávala stovky ľudí.

Búranie tabakovej továrne v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban Búranie tabakovej továrne v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban

Ako uvádza portál Vobraze.sk, vo veľkých skladových priestoroch továrne dozrievalo zhruba sedem druhov tabaku, ktorý sa potom ďalej spracovával. Po nežnej revolúcii však fabrika zanikla a z väčšej časti zostala prázdna. Tento stav pretrváva dodnes.

Zásadná zmena nastala až v tomto roku. Časť budov bývalej tabakovej továrne totiž zbúrali a na jej mieste vyrastie supermarket Lidl. Pre Banskobystrický Štandard to potvrdila Adriana Maštalircová z úseku komunikácie spoločnosti Lidl Slovenská republika.

„Na plánovanú predajňu v Rimavskej Sobote už disponujeme všetkými potrebnými povoleniami a výstavbu plánujeme začať v horizonte najbližších týždňov,“ konkretizovala Maštalircová.

V súčasnosti je už búranie skončené a vzniknutá plocha je pripravená na výstavbu. Demoláciu starej továrne však časť miestnej verejnosti prijala s nevôľou. Viacerí na sociálnych sieťach tento krok verejne kritizovali.

„Staré mocné budovy, postavené z kvalitných materiálov, musia ustúpiť novodobej výstavbe… Potrebujeme už toľko obchodných reťazcov?“ pýtala sa okrem iných Marcela.

„Nie sú peniaze na nič, ale búrajú sa kvalitné budovy v centre mesta, kde sa postavia plechové škatule,“ vyjadril sa Martin.

Areál tabakovej továrne v Rimavskej Sobote má celkom zaujímavú históriu. Ako prvé tam boli ešte v časoch Rakúsko-Uhorska postavené dve kasárenské budovy, ktoré stoja dodnes.

Viaže sa k nim udalosť z 12. mája 1918, keď sa v nich vzbúrili vojaci 80. cisársko-kráľovského pluku, ktorí odmietli ísť na front.

Miesto v areáli tabakovej továrne, kde bude postavený nový Lidl. Foto: Branislav Caban
Miesto v areáli tabakovej továrne, kde bude postavený nový Lidl. Foto: Branislav Caban

V roku 1957 boli dokončené ďalšie budovy v tvare písmena L (práve kratšie krídlo tohto celku bolo teraz zbúrané) a celý areál začal slúžiť na spracovanie tabaku.

Ten sa v Rimavskosobotskom okrese aj priamo pestoval. Rušné časy zažila tabaková továreň v novembri 1989, keď sa pred ňou konala demonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo okolo päťtisíc ľudí.

Bohužiaľ, zmeny v štáte a spoločnosti zároveň znamenali aj rýchly koniec tabakovej továrne. Už v prvej polovici 90. rokov zostala väčšina priestorov bez využitia. V dvoch budovách bývalých kasární mala vzniknúť väznica, ale tento zámer sa nikdy nezrealizoval.

Objekt potom odkúpil taliansky investor, avšak plánovanú výrobu v ňom takisto nikdy nerozbehol. Pred štyrmi rokmi sa objavil zámer na prebudovanie časti areálu na zábavné centrum, ale ani k tomu doteraz nedošlo.

Spoločnosť Lidl chce postaviť v Rimavskosobotskom okrese aj ďalšiu predajňu, a to v druhom najväčšom meste Hnúšťa. Tento investičný zámer pripravuje už niekoľko rokov.

„V súvislosti s plánom vybudovať predajňu Lidl v meste Hnúšťa pracujeme na zabezpečení potrebných povolení a následne začneme výstavbu. Ďalšie termíny budeme vedieť špecifikovať až po ich získaní,“ uviedla Maštalircová.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac