Najväčšia lučenská škola sa môže pochváliť dvomi výnimočnosťami

LUČENEC – Vďaka približne 600 žiakom je Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) Lučenec najväčšou v meste i celom regióne Novohrad. Okrem tohto prvenstva sa však vyznačuje ešte dvomi výnimočnosťami.

Zrekonštruovaná hlavná budova Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy Lučenec Zrekonštruovaná hlavná budova Strednej odbornej školy hotelových služieb a dopravy Lučenec. Foto: Branislav Caban

Prvou je odbor kynológia, ktorý škola zriadila v roku 2015. Prakticky od začiatku bol o toto štúdium taký záujem, že doň nemohli prijať ani zďaleka všetkých záujemcov. Riaditeľ SOŠ HSaD Juraj Vitek pre Banskobystrický Štandard potvrdil, že to platí dodnes.

Žiačky odboru kynológia so psami určenými na canisterapiu. Foto: TASR/Branislav Caban
Žiačky odboru kynológia so psami určenými na kanisterapiu. Foto: TASR/Branislav Caban

„O kynológiu je najväčší záujem. Keby sme mohli prijať všetkých, ktorí sa hlásia, tak tam v jednom ročníku študuje 33 detí. Môžeme ich však mať len 12,“ skonštatoval.

Pedagogička Danica Prepelicová doplnila, že pre veľký záujem organizujú s uchádzačmi aj osobné pohovory, keďže ide o špecifickú formu štúdia. „Zisťujeme, či naozaj majú k psom vzťah. Zvyklo sa nám totiž stať, že niektorí dobre napísali testy a mali skvelé výsledky, ale chýbal im práve ten vzťah,“ vysvetlila.

Kynológia na SOŠ HSaD je maturitné štúdium, v rámci ktorého prví maturanti absolvovali záverečné skúšky v roku 2019. Ako vtedy uviedol pre TASR pedagóg a odborný garant kynológie na škole Martin Majer, v odbore mali veľkú prevahu dievčatá.

„Máme celkovo 56 študentov, z toho evidujeme 51 dievčat a piatich chlapcov,“ konkretizoval v tom čase. Tento stav pretrváva dodnes. Z 36 študentov v štyroch ročníkoch je stále podstatná časť dievčat.

Odbor kynológia sa dá na Slovensku študovať iba na niekoľkých stredných školách. SOŠ HSaD je jediná v rámci celého Banskobystrického kraja, ktorá tento študijný odbor poskytuje.

Jej druhou zaujímavosťou je vlastné školské hospodárstvo v mestskej časti Ľadovo. „Funguje ako štandardná farma. Hospodárime skoro na sto hektároch pôdy, kde sejeme a žneme, máme aj lúky. Keďže tam máme ustajnené kone, pripravujeme pre ne seno,“ priblížil riaditeľ školy.

Kone na školskom majetku Ľadovo počas podujatia pre verejnosť. Foto: Branislav Caban
Kone na školskom majetku Ľadovo počas podujatia pre verejnosť. Foto: Branislav Caban

Doplnil, že práve v Ľadove majú svoje cvičisko s domčekom a kotercami aj kynológovia. Vitek zdôraznil, že hlavnú zásluhu na zachovaní školského majetku, aký sa inde rušil či predával, má bývalý riaditeľ Milan Šebian.

„Keď totiž ‚padla‘ Stredná odborná poľnohospodárska škola, ktorej sme nástupcom, tak ho zobral do našej správy. Prvou lastovičkou tam bol chov koní a jazdectvo,“ zaspomínal si terajší riaditeľ.

Škola disponuje i vlastným internátom, o ktorý je podľa riaditeľa takisto veľký záujem. „Už teraz sa nám tam do budúceho roka hlási 72 detí,“ konkretizoval.

Škola podľa neho nemá problém s malým záujmom žiakov, ale s financovaním.

„Náklady na výučbu sú čím ďalej, tým vyššie, pretože stúpli náklady na mzdy učiteľov. V normatíve na žiaka sa však zdroje adekvátne nenavyšujú,“ porovnal.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac