Na Slovensku vyhral európsky extrém

20221910_caputova_strasburg_27909312 Zuzna Čaputová s europoslancami z minulého volebného obdobia. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zdá sa, že Slovensko nebude krajinou, ktorá výraznejšie prispeje k zásadnejším a takým potrebným zmenám v európskej politike.

Viaceré médiá vrátane Štandardu dnes zverejnili neoficiálne výsledky volieb. Pripomeňme, že tie oficiálne môžu byť zverejnené až po jedenástej večer, keď sa uzavrú volebné miestnosti vo všetkých štátoch EÚ. Už teraz je však jasné, že konečné výsledky sa nebudú veľmi odlišovať od tých, ktoré máme k dispozícii teraz. Rovnaká situácia nastala aj pred piatimi rokmi, keď sa oficiálne výsledky od tých, ktoré presiakli do médií v priebehu dňa, líšili len v stotinách percent.

Zverejnené čísla zrejme môžeme považovať za dôveryhodné. A z nich sa zdá, že Slovensko nebude krajinou, ktorá výraznejšie prispeje k zásadnejším a takým potrebným zmenám v európskej politike.

Najprv krátky kontext.

Predchádzajúce voľby do europarlamentu sa skončili výrazným posunom tejto inštitúcie doľava.

Výsledkom boli nápady ako zákaz spaľovacích motorov do roku 2035, takzvaný Green deal, rezolúcie voči krajinám ako je Maďarsko, Poľsko a Slovensko, žiadosť o zaradenie „práva na potrat“ do charty práv EÚ, nutnosť prerozdeľovania migrantov, volanie po zrušení práva veta, neúčinné sankcie voči Rusku, ktoré viac ako agresora poškodzovali našu ekonomiku. Alebo nereálne emisné ciele, ktoré naposledy priniesli nápad vytvoriť emisné povolenky aj pre domácnosti, pričom ich výsledkom bude zvyšovanie nákladov pre všetky domácnosti na Slovensku.

Nespokojnosť voči všetkým týmto opatreniam, ktoré idú proti väčšinovej vôli obyvateľstva, je veľká v celej EÚ. Kritika silnela aj voči predsedníčke európskej komisie Ursule von der Leyenovej, a to dokonca aj v jej materskej strane, nemeckej CDU.

Na Slovensku však voľby formálne vyhralo Progresívne Slovensko, ktoré nielenže stojí za všetkými vyššie spomínanými politikami, ale dokonca ich považuje za nedostatočne ambiciózne. Príkladom je hlasovanie o migračnom pakte, kde sa progresívci Hojsík a Wiezik zdržali, lebo sa im zdal málo ústretový voči migrantom.

Skrátka, PS sú extrém nielen na slovenské, ale aj na európske pomery. No napriek tomu tu vyhrali voľby a do europarlamentu vyšlú najviac, teda šesť europoslancov.

Na druhom mieste sa umiestnil Smer, ktorý v europarlamente zastáva pozíciu chameleóna.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami