Máme skvelý verejný priestor. Zrevitalizovaný park na Dunajskej ožil džavotom detí

Park Dunajská Park na Dunajskej ulici je dnes živým miestom, kde počujete smiech šťastných detí. Foto: BKS

BRATISLAVA – Vďaka novým dopadovým plochám, kvalitným herným prvkom, mobiliáru a osvetleniu vznikol v parku na Dunajskej ulici atraktívny priestor na trávenie času s deťmi. Priamo v centre. Ešte pred niekoľkými rokmi bolo totiž toto miesto priestorom, ktorý chátral a kam ste nemali dôvod ísť.

Už len preto, že bol špinavý, so stromami v zlom stave, ktoré mohli ohroziť ľudí, a aj cez deň sa tam schádzali asociáli a bezdomovci.

Park vznikol na mieste niekdajšieho mestského lazaretu zo 17. storočia a susednej Wesselenyiho záhrady.

Zástavba bola odstránená v 40. rokoch 20. storočia. Priestor ostal potom do veľkej miery nezastavaný a bol parkovo upravený, pričom ho využívali najmä deti (v susedstve parku bola aj detská nemocnica). V minulosti tvorila dominantu parku stíhačka umiestnená v strede dopravného ihriska.

Podoba parku sa ale zmenila v 90. rokoch a park upadal. V roku 2004 priestoru dokonca zrušili ochranu vo forme historickej zelene. Istú dobu bolo priestranstvo uzavreté, neskôr sa sprístupnilo hlavne vzhľadom na otvorenie záhradnej pivárne v rámci areálu. Verejný priestor však bol v zlom stave, nehodnom centra metropoly.

V roku 2016 bol park na Dunajskej zanedbaným miestom, kam temer nikto nechodil. Foto: Wikipédia

Priznám sa, k parku na Dunajskej ulici mám veľmi blízky, doslova osobný vzťah. Oproti parku, v jednom z dnes už neexistujúcich, starých pavlačových domoch vyrastala moja mama na jednom dvore spolu s Julom Satinským. Kúsok vedľa sídlilo a aj dnes existuje Štátne bábkové divadlo, ktorého riaditeľom bol v 80. rokoch môj otec.

Aj preto som si park obľúbil a sedával v ňom. Spolu so spolužiakmi z gymnázia, keď sme išli z kina, koncertov alebo z pivka u Mamuta. Park dlhé roky chátral a nikto doňho neinvestoval. Potom bol zrazu na čas zatvorený. Nikoho nepriťahoval, nezaujímal.

Tohtoročná revitalizácia Parku na Dunajskej, niekdajšej Wesselenyiho záhrady, na krásny moderný park, ktorým je dnes, ma veľmi potešila. Pretože priniesla nielen Bratislavčanom viacero žiadaných a očakávaných architektonických prvkov a najmä oddychových plôch pre deti a ich rodičov.

V parku vás určite uchváti detská vodná hra s vodozádržnou funkciou v terénnej modelácii trávnika, ktorá zabezpečuje ekostabilizačnú funkciu prostredia. Okrem relaxačnej funkcie aj skvelo osvieži príliš prehriaty vzduch. Najmä v letných mesiacoch, keď je  v meste na nevydržanie a nedá sa dobre dýchať.

Rok 2024, park je po revitalizácii zasa živým miestom, ktoré milujú najmä najmenší. Foto: BKS

K existujúcej zeleni, ktorá bola kompletne skontrolovaná a zrekultivovaná, boli doplnené trvalkové záhony. Aj ony prispievajú ku skultúrneniu lokality. Zlepšujú zároveň vsakovanie vody a podporujú rozmanitejší biotop.

Zeleň doplnil aj kvalitný pobytový trávnik. Výsledkom obnovy je veľmi príjemný park v centre mesta na trávenie voľného času s deťmi. No určite môže byť aj vaším miestom pre stretnutie s priateľmi (povedzme preto, že súvisí s priľahlým Meštianskym pivovarom a jeho záhradkou).

A ako vznikol projekt v parku na Dunajskej? Zámer obnovy záhrady je súčasťou programu obnovy verejných priestorov Bratislavy Živé miesta, ktorého cieľom je modernizácia a skvalitňovanie dlhodobo zanedbaných verejných priestorov v Bratislave.

Cieľom obnovy atraktívneho parku, ktorý sa naplnil do bodky, bolo vytvoriť príťažlivý, otvorený priestor na trávenie času s deťmi priamo v centre mesta.

Na potrebnej revitalizácii sa podieľalo hlavné mesto, Metropolitný inštitút Bratislavy a ateliér Guldan Architects. Čo priniesli zmeny v parku na Dunajskej? Zásadným (a po rokoch chátrania veľmi potrebným) zásahom bolo doplnenie novej zelene, keď v parku pribudlo 449 kusov kríkov a tri kusy nových stromov Ginko Biloba.

Taktiež boli presadené dva existujúce stromy, jedenásť iných a dve skupiny krov museli byť odstránené pre zjavne nevyhovujúci stav.

Záhony trvaliek sa čoskoro rozrastú a vytvoria prirodzené zelené bariéry. Foto: BKS

Okrem doplnenia jemnej terénnej modelácie v kombinácii s detskou vodnou hrou s vodozádržnou funkciou bolo potrebné osadenie nového osvetlenia aj rozšírenie vstupnej brány. Nutnosťou sa stala aj rekonštrukcia oplotenia zo strany Dunajskej ulice a doplnenie oplotenia od vstupu z fitnescentra.

Práve ono môže byť ďalším lákadlom pre mladých a ich rodičov, aby sa po namáhavých chvíľach pri cvičení zastavili na potrebný relax v príjemnom parku a prípadne sa občerstvili a najedli v Bratislavskom meštianskom pivovare.

Príťažlivosť parku je umocnená aj skvelou dostupnosťou MHD či možnosťami kultúrneho vyžitia alebo nákupov. To všetko robí z bývalej Wesselenyiho záhrady moderne koncipovaný, vyhľadávaný priestor, v ktorom si kedykoľvek radi posedíme.


Ďalšie články
125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

125 dní do volieb v USA. Demokrati sa môžu zbaviť Bidena, nemá však istú náhradu

Viacerí predstavitelia Demokratickej strany, ako i popredné denníky, vyzvali amerického prezidenta Joea Bidena, aby odstúpil z volebného súboja so svojím republikánskym predchodcom Donaldom Trumpom. Hoci verejne sa Bidena zastal jeho bývalý nadriadený Barack Obama, práve on mal v zákulisí presviedčať vedenie strany, aby ho odvolali. Aspoň to tvrdí konzervatívny...