Macronove komplexné volebné myšlienky. Len aby to neprekombinoval

Moje myšlienky sú pre novinárov príliš komplikované. Tak znie parafráza výroku Emmanuela Macrona z roku 2017. Vtedy jeho kancelária zdôvodnila, prečo sa francúzsky prezident nezúčastní na tradičnom rozhovore na Deň Bastily, tým, že Macronov „zložitý myšlienkový proces sa zle prispôsobuje hre na otázky a odpovede s novinármi“.

Vo¾by do Európskeho parlamentu vo Fancúzsku Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová vo volebnej miestnosti počas volieb do Európskeho parlamentu. Foto: TASR/AP

Na prvý pohľad nepochopiteľné Macronovo rozhodnutie vyvolať po oznámení výsledkov európskych volieb predčasné parlamentné voľby je pripisované práve jeho komplexnému rozhodovaciemu procesu.

Zatiaľ ide o jediný konkrétny dôsledok eurovolieb, ktorý navyše vyvolal paniku naprieč kontinentom. Vo Francúzsku jasne zvíťazilo populistické Národné zhromaždenie Marine Le Penovej, získalo 31,2 percenta hlasov. Promacronovská koalícia vedená jeho stranou Obnova dostala 14,6 percenta a skončila druhá. Vypísanie predčasných volieb v takejto situácii sa javí ako politická samovražda a odovzdanie vládnych kľúčov údajnej krajnej pravici.

Na Macronovi je sympatická jeho nezastieraná arogancia. V prípade hlavy najarogantnejšieho európskeho národa je to logické. Pomáha tomu aj súčasná podoba francúzskeho prezidentstva. Niekoľko storočí zúriaci konflikt medzi monarchistami a republikánmi sa nakoniec vyriešil ustanovením voleného kráľa. Prezidenti, ktorí hrali na monarchistickú notu obsiahnutú v úrade, bývali populárni alebo aspoň vážení. Preto Francúzi radi spomínajú na Charlesa de Gaulla aj Françoisa Mitterranda. Naopak François Hollande, ktorý pôsobil ako sivý úradník, príliš nezapôsobil a skončil po jednom volebnom období.

Monarchistická nota prezidenta


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami