Zmene na nonstop obchodovanie na burzách sme bližšie ako kedykoľvek predtým

Newyorská burza rozoslala dotazník s revolučným obsahom. Čo keby sa na burze obchodovalo každý deň 24 hodín vkuse? Na prvý pohľad sa to možno zdá v 21. storočí ako jednoduchá otázka, ale v skutočnosti to má aj svojich odporcov.Nielen v New Yorku, ale aj inde po svete sa otázka nonstop obchodovania začala skloňovať čoraz viac. Nielenže doba všeobecne zrýchlila, ale obchodované akcie a ďalšie aktíva sa už nonstop aj tak nakupujú a predávajú, akurát v podobe rôznych derivátov. Prečo by mala burza nechávať zarobiť ostatných a nevziať to na seba? Navyše, je to typicky mimo obchodných hodín pomocou derivátov drahšie a spravidla aj nebezpečnejšie.Ostatne, aj samé burzy tomu išli naproti a umožnili po krátky čas pred a po obchodných hodinách nakupovať priamo na burze. Do kariet nonstop burzám hrá aj všeobecná digitalizácia a demokratizácia finančných trhov, teda jednoduchá skutočnosť, že na nich dnes môže byť prakticky ktokoľvek odkiaľkoľvek. V ostrom kontraste s dobou, keď na Wall Street obchodovali len fyzicky prítomní muži v strednom veku s kravatou a kufríkom, je dnes oveľa menej ospravedlniteľné, že sa burza otvára a zatvára v pravidelný čas. A že má dokonca prázdniny.A je to trochu aj bitcoin, ktorý nastavil tradičným burzám zrkadlo. Ešte nedávno nemali akciové burzy príliš konkurenciu a aj keď je bitcoin a ďalšie kryptomeny stále len zlomkom toho, čo sa deje na akciových trhoch, kryptoprostredie je okrem iného výnimočné aj tým, že sa na ňom obchoduje nepretržite. Niekoľkokrát sme tak už mohli byť svedkami toho, že keď sa nejaká významná udalosť stala mimo obchodných hodín akciovej burzy, informácia sa prepísala do krypta a na derivátoch a čakala len na zazvonenie otváracích hodín, aby sa ukázala v celej kráse aj na obrazovkách tradičných obchodníkov.Potiaľto by sa mohlo zdať, že je to ľahké rozhodnutie, ale nie je. Na obchodné hodiny je naviazané celé servisné okolie burzy a počíta s nimi, takže samotné otvorenie burzy nonstop by nemuselo nič znamenať, pokiaľ by sa neprispôsobil aj zvyšok trhu. To by bolo možné, ale existuje šanca, že by sa mu do toho vôbec nechcelo.

Americká burza na Wall Street, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Americká burza na Wall Street, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sama newyorská burza sa pýtala svojich klientov, či by radšej ten súčasný voľný čas nevyužili lepšie. Skrátka, či im vlastne to zatváranie burzy na noc – aspoň v Amerike – nevyhovuje. Stále totiž platí, že tu je ponuka aj dopyt a pokiaľ budú zákazníci chcieť pauzu, tak ju nakoniec dostanú. Zmene na nonstop obchodovanie sme ale bližšie ako inokedy.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami