Apple pridal plyn pri vývoji umelej inteligencie. Čo nové sa chystá ponúknuť

profimedia-0880441491 Výkonný šéf Applu Tim Cook. Foto: Profimedia.sk

Fanúšikovia a zákazníci najznámejšej značky mobilných zariadení už od roku 1983 s napätím očakávajú každoročnú vývojársku konferenciu Worldwide Developers Conference (WWDC). Firma Apple tu oznamuje nové produkty, služby či vlastnosti. Tento rok sa neobjavili žiadne hardvérové novinky, o to bohatšie sú inovácie z oblasti softvéru.

Charakteristickou črtou tejto akcie, vytvorenej už nebohým Stevom Jobsom, je šou vo forme úvodnej prezentácie – Keynote. Aj tento rok sa WWDC začala grandióznym skokom top manažérov Apple z lietadla. Stroj na sebe nesie dúhové farby typické pre Apple. Rovnakú farebnú kombináciu obsahujú aj kombinézy parašutistov. Na otvorených padákoch vidíme názvy produktov, ktoré sú témou prezentácie.

Je nutné dodať, že firma používa dúhu od roku 1977, keď jej pestrosť nemala ideologický podtón, bola typickým motívom vtedajších počítačov. Upozorňovala na hlavnú inováciou tej doby – farebnú grafiku.

Po pristátí parašutistov sa Tim Cook, súčasný CEO Apple, objaví na streche futuristického Apple Parku. Stojí vedľa solárnych panelov a oblúk dúhy v pozadí už nesymbolizuje iba grafiku a pestré počítačové farby.

Čo teda priniesla úvodná prezentácia WWDC 2024?

iOS 18

Operačný systém pre mobilné telefóny Apple dostáva svoju osemnástu verziu. Novinkou viditeľnou na prvý pohľad je možnosť väčšej konfigurácie domácej obrazovky. Ikony aplikácií už nebudú povinne zoradené, je možné ich rozmiestniť ľubovoľne a ponechať aj oblasti prázdneho miesta. Napríklad preto, aby nezakrývali fotku na pozadí. Aplikačné ikony je možné „prifarbovať“ a ony samy budú meniť svoje farby pri použití tmavého módu.

Ovládacie centrum je takisto lepšie prispôsobiteľné. Je do neho možné pridávať viac obrazoviek a vývojári majú možnosť vytvárať ovládacie prvky svojich aplikácií, ktoré sa tu zobrazia.

Inováciou prešla aj aplikácia Správy. Zaujímavou črtou je možnosť nastavenia času odoslania správy. Bude podporovaný protokol RCS, čo umožní lepšiu komunikáciu s používateľmi iných operačných systémov.

Výraznou novinkou je schopnosť posielať správy cez satelit, teda aj na miestach nepokrytých mobilným signálom. Doteraz bolo možné takto komunikovať len so záchrannými zložkami v prípade núdze. Otvorenou otázkou zostáva, kde bude takáto služba podporovaná. Núdzová komunikácia cez satelit funguje okrem USA už iba v Kanade a vybraných krajinách západnej Európy.

Pomocou aplikácie Telefón bude možné nahrávať hovory. Druhá strana konverzácie bude na túto skutočnosť upozornená. Vo vybraných jazykoch (slovenčina medzi ne nepatrí) bude k dispozícii aj textový prepis hovoru vytvorený umelou inteligenciou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami