Tarabov návrh zákona je zlý, no s ministrom sa už nedá rozprávať, tvrdí Hlina

12. schôdza Národnej rady SR Na snímke poslanec parlamentu Alojz Hlina (SaS) počas rokovania 12. schôdze NR SR 24. apríla 2024 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

V parlamente sa udialo niečo, čo je zlé, hovorí poslanec Alojz Hlina (SaS) o šéfovi envirorezortu Tomášovi Tarabovi. SaS vyzýva koalíciu na čele s prezidentom a premiérom, aby konali a stiahli z rokovania parlamentu novelu zákona o ochrane prírody, ktorá sa týka regulácie výrubu stromov.

Taraba podľa slov Hlinu klame, zavádza a manipuluje o tom, čo je a čo nie je v zákone. „Klamal aj o tom, s kým to má prekonzultované,“ povedal poslanec na pondelňajšej tlačovej konferencii.

Hlina: Taraba prináša zákony, ktoré rozbíjajú

Za klamstvo označil Hlina aj tvrdenie poslanca Rudolfa Huliaka (klub SNS) na výbore o tom, že Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasí s predloženým návrhom zákona o ochrane prírody.

„Potom ma prekvapuje stanovisko, ktoré v nedeľu vydalo ZMOS, kde jasne a explicitne tvrdí, že návrh zákona nie je dobrý a požiadali o jeho stiahnutie,“ dodal Hlina. Má pocit, že sa s Tarabom o návrhu už nedá rozprávať. Vraj je toho nazbierané už dosť, a preto by mala prísť vyššia sila, ako je Taraba.

„Ten človek vie možno urážať prezidentkinu dcéru, ale nevie robiť a prinášať zákony, ktoré by mohli pomôcť. Prináša zákony, ktoré rozbíjajú to, čo tu ako tak funguje,“ zdôraznil Hlina.

Tvrdí, že výruby sa pre developerov zjednodušujú a zlacňujú, no obce a mestá tým prichádzajú o peniaze, občania prichádzajú o zdravé životné prostredie „a ešte sa tento perfídny rúbací návrh skrýva za pomoc voči medveďovi či pomoc poľnohospodárom“.

Počas tlačovej konferencie poprosil premiéra Roberta Fica (Smer) a nového prezidenta Petra Pellegriniho, aby urobili politické rozhodnutie a stiahli návrh z rokovania.

„Aby nebol prijatý v podobe, v ktorej je predložený,“ apeloval Hlina.

Koalícia by podľa Viskupiča nemala robiť rovnakú chybu ako Matovič

Vláda podľa Mariána Viskupiča (SaS) nemusí počúvať opozíciu, ale mala by počúvať partnerov ako ZMOS či Úniu miest Slovenska (ÚMS).

„Starostovia, primátori poznajú svoj chotár a každý strom, ak žiadajú koalíciu o neprijatie zákona, je to veľký a jasný signál,“ dodal Viskupič s dôvetkom, že koalícia by nemala robiť rovnakú chybu, ako Igor Matovič, ktorý mal pocit, že nemusí počúvať odborníkov a že vie všetko najlepšie.

Podľa jeho slov sa robia mnohé opatrenia na boj proti globálnemu otepľovaniu, na zníženie emisií CO2 sa míňajú miliardy. 

„Ak to ale nahradí nekontrolovateľný výrub bez akejkoľvek regulácie, žiadne ďalšie opatrenia nebudú mať význam,“ poznamenal. Ďalším problémom je strata príjmu samospráv z povoľovania výrubu, tieto financie slúžili napríklad na údržbu zelene. Navyše bude tento výrub umožnený bez toho, aby bol nahradený, čím sa ľudia učili udržateľnosti. „Jediným dobrým riešením je zákon stiahnuť a vôbec neprijať,“ povedal tiež Viskupič. 

Exprezidentka zákon vetovala. Predstavuje zásah do ochrany prírody, tvrdí

Návrh zákona o ochrane prírody z dielne ministra životného prostredia Tomáša Tarabu podľa envirorezortu zjednoduší postupy a odbúra byrokraciu pri výrube drevín a pôjde o preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom. Zákon vetovala bývalá prezidentka Zuzana Čaputová, súčasne sa vrátil do parlamentu.

Zákon podľa Čaputovej predstavuje zásah do ochrany prírody, a teda aj zásah do ústavou chráneného práva na priaznivé životné prostredie. Prináša zníženie ochrany pre dreviny, a preto hrozia negatívne následky. Navrhuje, aby parlament pri opätovnom prerokovaní zákon neprijal ako celok.

(let, tasr)


Ďalšie články
Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Česká polícia odmietla stíhať schvaľovanie útoku na Fica. Smer sa pýta, či ich majú za bláznov

Vládna strana Smer sa ohradila voči rozhodnutiu českej polície, ktorá odmietla stíhať slovné prejavy schvaľujúce atentát na premiéra Roberta Fica. Smer hovorí o politizácii českej polície a je zvedavý, ako na policajné uznesenie zareaguje české štátne zastupiteľstvo. Šéf brannobezpečnostného výboru parlamentu Tibor Gašpar zo Smeru v...