Európa po roku a pol doviezla viac plynu z Ruska než z USA. Odhaľuje to dlhodobejší trend

The FSRU Toscana arrives in Marseille, France Tanker LNG FSRU Toscana prichádza do francúzskeho stredomorského prístavu Marseille. Foto: Profimedia.sk

Spojené štáty už pár mesiacov po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu predbehli Moskvu a stali sa druhým najväčším dodávateľom zemného plynu na starý kontinent (po Nórsku). Hoci objemy z Ruska v priebehu dvoch rokov radikálne klesli, teraz sa ukazuje, že previazanosť je silnejšia, než sa mohlo spočiatku zdať. Skvapalneného plynu prichádza z Ruska stále väčšie množstvo. V máji dokonca viac než z USA.

Dovoz plynu do Európy z Ruska v máji prvýkrát po takmer dvoch rokoch predbehol dodávky z USA. A to napriek deklarovanej snahe viacerých európskych štátov odvyknúť si od ruských fosílnych palív a dosiahnuť energetickú nezávislosť.

Minulý mesiac predstavovali celkové dodávky plynu (potrubiami aj skvapalneného plynu) z Ruska až 15 percent dovozu do EÚ, Spojeného kráľovstva, Švajčiarska, Srbska, Bosny a Hercegoviny a Severného Macedónska. Informovali o tom noviny Financial Times s odkazom na spoločnosť ICIS, ktorá analyzuje energetické trhy.

Na porovnanie, LNG, ktoré v máji dorazilo na brehy starého kontinentu zo Spojených štátov, tvorilo „len“ 14 percent dodávok do regiónu, čo je najmenej od augusta 2022.

Obrat spôsobili najmä jednorazové faktory

Spojené štáty sa stali druhým najväčším dodávateľom plynu do Európy ešte v septembri 2022. A vyše roka zabezpečovali pre starý kontinent zhruba 20 percent objemu.

Minulomesačný prepad na 14 percent je preto pomerne radikálny. Toky v máji však ovplyvnili hlavne jednorazové faktory, ako napríklad výpadok jedného z hlavných zariadení na vývoz LNG z USA, ktoré sa nachádza v Louisiane.

Naopak, Rusko medzitým poslalo viac plynu cez Turecko pred plánovanou júnovou údržbou, píšu britské noviny.

„Pravdepodobne to nebude trvať dlho,“ povedal na margo výmeny na európskom dodávateľskom rebríčku Marzec-Manser zo spoločnosti ICIS.

Rusko bude podľa neho v lete schopné dodávať LNG aj do Ázie cez svoju severnú morskú cestu, čo pravdepodobne zníži množstvo posielané do Európy, zatiaľ čo produkcia LNG v USA sa podľa neho zvyšuje.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami