Pellegrini: Slovensko podporí na post šéfa NATO Rutteho. Na oplátku chceme protivzdušnú obranu

EU leaders convene for informal meeting in Brussels Prezident Peter Pellegrini. Foto: Profimedia

Slovensko podporí kandidatúru končiaceho holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v utorok po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady. Slovensko chce za túto podporu pomoc od Holandska pri zabezpečení svojej protivzdušnej obrany.

„Po konzultáciách s oboma kandidátmi aj po konzultáciách s premiérom Robertom Ficom a slovenskou vládou si Slovenská republika vie predstaviť podporu holandského premiéra Marka Ruttehho za šéfa Aliancie,“ vyhlásil Pellegrini.

Zároveň pripomenul, že táto podpora je sprevádzaná prosbou a žiadosťou slovenskej strany, aby Rutte ako budúci šéf NATO zaistil ochranu vzdušného priestoru SR.

Pripomeňme, že Slovensko momentálne nedisponuje plnohodnotnými systémami protivzdušnej obrany. Vlastné zariadenia S-300 odovzdalo Ukrajine pred vyše dvoma rokmi. Kyjevu ich darovalo ministerstvo obrany pod hlavičkou Jaroslava Naďa 8. apríla 2022 s tým, že spojenci zabezpečia ochranu nášho neba.

Istý čas plnili túto funkciu Patrioty od západných spojencov. Tie po čase nahradil taliansky systém SAMP/T Mamba. Aj ten bol z územia Slovenska stiahnutý, a to pred niekoľkými týždňami.

„Dnes Slovensko nedisponuje žiadnym systémom protivzdušnej obrany, a preto sme s Ruttem hovorili o tom, že v prípade, ak bude zvolený za šéfa Aliancie, aby sa zasadil o ochranu a obranu vzdušného priestoru SR – aspoň do času, kým Slovensko nebude schopné vlastnými kapacitami tento vzdušný priestor ochrániť. Rutte vyjadril ochotu sa tým v budúcnosti zaoberať,“ vysvetlil prezident.

Mohlo by vás zaujímať

Pellegrini dodal, že Rutteho zároveň požiadal, aby po svojom zvolení do novej funkcie zohľadnil aj geografický princíp pri obsadzovaní pozícií v NATO na nižších úrovniach riadenia.

Okrem toho konštatoval, že Slovensko na zasadnutí prednieslo svoje pozície a postrehy aj k nominantovi na predsedu Európskej rady Antóniovi Costovi a nominantke na šéfku diplomacie EÚ Kaji Kallasovej.

Mandát súčasného generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga vyprší v októbri tohto roka. Jeho nástupcu musí jednohlasne zvoliť všetkých 32 členov Aliancie. Okrem 57-ročného holandského premiéra je kandidátom aj rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorému sa na jeseň končí mandát a za hlavu štátu opätovne kandidovať nemôže.

Rutteho ako nástupcu súčasného generálneho tajomníka NATO podporilo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrilo podporu aj Slovensko, podľa Reuters sa ešte čaká na Rumunsko. Podľa agentúry údajne upustilo od námietok ku kandidatúre Marka Rutteho aj Maďarsko.

(tasr, reuters, sak)


Ďalšie články