Kreslo pre Leyenovú stále nie je isté. Orbán hovorí o ignorovaní pravice

Lídri krajín Európskej únie sa na neformálnom samite v Bruseli na prvýkrát nedohodli na pokračovaní Ursuly von der Leyenovej v pozícii predsedníčky Európskej komisie ani na obsadení ďalších vrcholných únijných funkcií.

Zasadnutie EPP v Bruseli Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová prichádza na zasadnutie Európskej ľudovej strany (EPP), ktoré sa koná pred neformálnym summitom hláv štátov a vlád krajín Európskej únie v Bruseli v pondelok 17. júna 2024. Foto: TASR/AP

S týmto záverom prišiel pred novinárov po skončení viac ako štvorhodinového pondelkového rokovania český premiér Petr Fiala a rovnako odchádzajúci predseda Európskej rady Charles Michel.

Michel pondelkové rokovania označil za dobré. „Ide to správnym smerom, myslím si. Dnešok však dohodu nepriniesol,“ povedal a pripomenul, že cieľom zhromaždenia nebolo prísť k definitívnej dohode. Účastníci mali podľa jeho vyjadrení absolvovať hlbokú výmenu názorov.

„Je potrebné to nechať odležať, myslím, že nie sme ďaleko (od dohody),“ uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Podľa portugalského premiéra Luísa Montenegra nie sú rokovania zablokované.

Slovensko na pondelkovom mimoriadnom samite namiesto premiéra Roberta Fica, ktorý sa v domácom prostredí zotavuje po atentáte, zastupoval prezident Peter Pellegrini.

Dohoda vraj nie je ďaleko

Konečné dohody budú chcieť prezidenti a premiéri členských krajín docieliť na samite budúci týždeň. Samit Európskej rady sa koná v Bruseli 27. – 28. júna, uvádza táto inštitúcia na svojej oficiálnej webovej stránke. Lídri únijných krajín dávajú najavo, že zhoda nie je ďaleko.

Neformálna večera začala s oneskorením, ešte pred ňou totiž obsadenie najvyšších postov v EÚ riešili jednotliví vyjednávači za Európsku ľudovú stranu (EPP), teda poľský premiér Donald Tusk a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, a za frakciu socialistov a demokratov (S&D) nemecký a španielsky premiér Pedro Sánchez.

Orbán: Vôľa európskeho ľudu bola zabudnutá

Po rokovaní maďarský premiér Viktor Orbán kritizoval ochotu ľudovcov z EPP nájsť dohodu na obsadení najvyššej únijnej funkcie so sociálnymi demokratmi a liberálnou frakciou Renew namiesto toho, aby sa ľudovci obrátili na pravicové strany. „Vôľa európskeho ľudu bola dnes v Bruseli zabudnutá,“ uviedol Orbán s tým, že pravicové strany vo voľbách posilnili.

Frakcie ľudovcov, sociálnych demokratov a liberálov však stále majú v Európskom parlamente väčšinu, čo neplatí pre teoretickú koalíciu ľudovcov a pravicových frakcií Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) a Identity a demokracie. Počty členov frakcií však nie sú definitívne a skoro 90 europoslancov figurujú ako nezaradení. Medzi nimi sú aj zástupcovia Orbánovej strany Fidesz.

Únijní prezidenti a premiéri debatovali o celkom štyroch funkciách. O funkciu predsedníčky Európskej komisie sa opäť uchádza jej doterajšia šéfka von der Leyenová z EPP. Hlavným kandidátom socialistov na čelo Európskej rady, teda únijných samitov, je bývalý portugalský premiér António Costa a novou šéfkou únijnej diplomacie by sa najskôr mala stať estónska premiérka Kaja Kallasová. Predsedníčkou Európskeho parlamentu by chcela zostať Roberta Metsolaová z Malty.

Pri hlasovaní o šéfovi Komisie sa na Rade hlasuje kvalifikovanou väčšinou. Musia byť splnené dve podmienky, že za návrh hlasuje 55 percent členských štátov, to znamená 15 z 27 členských krajín a návrh podporia členské štáty, ktoré zastupujú najmenej 65 percent celkového počtu obyvateľov EÚ.

(echo24/tod/tasr)