Pellegrini: Slovensko podporí na post šéfa NATO Rutteho. Na oplátku chceme protivzdušnú obranu

EU leaders convene for informal meeting in Brussels Prezident Peter Pellegrini na neformálnom samite EÚ. Foto: Profimedia

Slovensko podporí kandidatúru končiaceho holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Uviedol to prezident SR Peter Pellegrini v utorok po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady. Slovensko chce za túto podporu pomoc od Holandska pri zabezpečení svojej protivzdušnej obrany.

„Po konzultáciách s oboma kandidátmi aj po konzultáciách s premiérom Robertom Ficom a slovenskou vládou si Slovenská republika vie predstaviť podporu holandského premiéra Marka Ruttehho za šéfa Aliancie,“ vyhlásil Pellegrini.

Zároveň pripomenul, že táto podpora je sprevádzaná prosbou a žiadosťou slovenskej strany, aby Rutte ako budúci šéf NATO zaistil ochranu vzdušného priestoru SR.

Pripomeňme, že Slovensko momentálne nedisponuje plnohodnotnými systémami protivzdušnej obrany. Vlastné zariadenia S-300 odovzdalo Ukrajine pred vyše dvoma rokmi. Kyjevu ich darovalo ministerstvo obrany pod hlavičkou Jaroslava Naďa 8. apríla 2022 s tým, že spojenci zabezpečia ochranu nášho neba.

Istý čas plnili túto funkciu Patrioty od západných spojencov. Tie po čase nahradil taliansky systém SAMP/T Mamba. Aj ten bol z územia Slovenska stiahnutý, a to pred niekoľkými týždňami.

„Dnes Slovensko nedisponuje žiadnym systémom protivzdušnej obrany, a preto sme s Ruttem hovorili o tom, že v prípade, ak bude zvolený za šéfa Aliancie, aby sa zasadil o ochranu a obranu vzdušného priestoru SR – aspoň do času, kým Slovensko nebude schopné vlastnými kapacitami tento vzdušný priestor ochrániť. Rutte vyjadril ochotu sa tým v budúcnosti zaoberať,“ vysvetlil prezident.

Mohlo by vás zaujímať

Pellegrini dodal, že Rutteho zároveň požiadal, aby po svojom zvolení do novej funkcie zohľadnil aj geografický princíp pri obsadzovaní pozícií v NATO na nižších úrovniach riadenia.

Okrem toho konštatoval, že Slovensko na zasadnutí prednieslo svoje pozície a postrehy aj k nominantovi na predsedu Európskej rady Antóniovi Costovi a nominantke na šéfku diplomacie EÚ Kaji Kallasovej.

Mandát súčasného generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga vyprší v októbri tohto roka. Jeho nástupcu musí jednohlasne zvoliť všetkých 32 členov Aliancie. Okrem 57-ročného holandského premiéra je kandidátom aj rumunský prezident Klaus Iohannis, ktorému sa na jeseň končí mandát a za hlavu štátu opätovne kandidovať nemôže.

Rutteho ako nástupcu súčasného generálneho tajomníka NATO podporilo viacero krajín vrátane Spojených štátov, Británie, Francúzska, Nemecka aj Turecka. V utorok mu vyjadrilo podporu aj Slovensko, podľa Reuters sa ešte čaká na Rumunsko. Podľa agentúry údajne upustilo od námietok ku kandidatúre Marka Rutteho aj Maďarsko.

(tasr, reuters, sak)


Ďalšie články
Ľalík: Ak v boji s autoritatívnym režimom používame rovnaké metódy, nelíšime sa od neho

Ľalík: Ak v boji s autoritatívnym režimom používame rovnaké metódy, nelíšime sa od neho

Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie za sabotáž pri nezákonnom darovaní trinástich čiastočne funkčných migov a časti protiraketového systému Kub Ukrajine v roku 2023 vtedajšou odvolanou vládou Eduarda Hegera. Záhadou sa stala najmä povaha analýzy, ktorou operoval vtedajší minister obrany Jaroslav Naď a zdôvodňoval ňou zákonnosť rozhodnutia vlády. Základnou...