Polemika. Izrael ako mŕtvy uhol konzervatívcov

To, že aj konzervatívci vidia určité témy skreslene, predviedol na stránkach Štandardu inak odvážny a podnetný šéfredaktor švajčiarskeho Weltwoche Roger Köppel svojou nekritickou podporou Izraela. Polemicky reaguje profesor Petr Drulák.

Israeli military strikes near tents in designated 'safe zone' in southern Gaza Palestínčanka žena drží v ruke zakrvavenú látku, keď si prezerá svoje stany po tom, ako izraelská armáda zasiahla oblasť označenú ako "bezpečná zóna" pre vysídlené osoby, medzi mestami Chán Júnis a Rafah, južná časť pásma Gazy, 19. júna 2024. Zdroj: Profimedia

Každý hodnotový či politický postoj nám nasvecuje určitú časť reality a umožňuje nám chápať určité problémy. Zároveň nám však iné problémy zakrýva. Napríklad konzervatívci, ktorí vychádzajú z hodnotovej jedinečnosti európskej civilizácie, chápu oveľa lepšie ako progresivisti úskalia masívnej islamskej migrácie a hrozbu, ktorú predstavuje pre budúcnosť európskych spoločností.

Na druhej strane progresivisti, ktorí sa hlásia k slabším a znevýhodneným, oveľa jasnejšie než konzervatívci rozpoznávajú dlhodobú neudržateľnosť izraelskej politiky voči Palestínčanom, dnes ústiacu do prebiehajúcej humanitárnej katastrofy. Pokiaľ nie je jeden či druhý postoj korigovaný nepohodlnými faktami, vedie k mylnému pohľadu na svet poznamenanému myšlienkovými klišé a mŕtvymi uhlami. Progresivisti to predvádzajú každý deň.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.