Mainstream je mŕtvy. O strate spoločnej reči

To, že sa o niečom veľa hovorí, ešte neznamená, že to nevyhnutne existuje. Dlho sa hovorilo o Bohu. Potom začala nová éra, v ktorej sa rozšírilo, že to možno bola len konšpiračná teória. Ak hovoríme o mainstreame, začať Bohom sa priam núka.

Räumung von Lützerath - Demonstration Klimatická aktivistka Greta Thunbergová na proteste v Nemecku. Foto: TASR/DPA

Zakladateľ sociológie Émile Durkheim si myslel, že modernizmus je synonymom sekularizácie. Definuje ju tým, že svet stráca Boha a s ním aj jeden typ mainstreamu, ktorý drží spoločnosť pohromade. Durkheim veril, že vzniknú nové mainstreamové prúdy.

Toto presvedčenie vyjadril v diele Spoločenská deľba práce (1893), kde tvrdil, že nová jednota sa vytvorí prostredníctvom nového typu práce. V modernej spoločnosti sú práce špecializované, každý robí niečo iné, ale práve to nás navzájom tak silno spája. Tam, kde nepracujem ja, pracuje môj sused, od ktorého som preto závislý. Táto dynamická jednota závislosti je vraj ešte silnejšia ako mechanická súdržnosť v minulosti.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.