Vojna sa vyhráva v továrňach: Čo vieme o ruskej nákladovej výhode

Ruská agresia voči Ukrajine mala podľa očakávaní skončiť bleskovým víťazstvom. Nestalo sa tak. Spočiatku mimoriadne pohyblivý konflikt, v ktorom sa frontová línia takmer každý deň posúvala oboma smermi, postupne zamrzol. S odstupom času sa zdá, že opotrebovací charakter vojny vyhovuje omnoho viac Rusku než Ukrajine a jej spojencom.

Scranton Army Ammunition Plant in Scranton, US - 12 Apr 2023 Továreň na muníciu v americkom Scrantone. Foto: Profimedia.sk

Hlavnú rolu momentálne nehrá kvalita, ale skôr kvantita. Tvrdý test zbraní na bojisku ukázal, že aj tie najmodernejšie a najdrahšie systémy môžu byť zničené napríklad lacnými dronmi za niekoľko stoviek eur. 

Magazín Responsible Statecraft píše, že podľa kritikov posadnutosť technologicky zložitými zbraňami prináša nespoľahlivé systémy, ktoré sú pre vysoké náklady vyrábané v obmedzenom počte. Mnohé z nich mali na Ukrajine „meniť pravidlá hry“, no toto očakávanie nenaplnili.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.