Ako sa nás centrálne banky chystajú kontrolovať

V polovici júna sa v Prahe konalo "najväčšie bitcoinové podujatie v Európe". Medzinárodná megaakcia s veľkým počtom rečníkov. Kto sa zúčastní na tomto podujatí, musí zákonite odísť s dojmom, že svet kryptomien je už úplne normálnou, etablovanou súčasťou nášho sveta. Prítomní bitcoinisti o kryptografii nehovoria, oni ňou žijú.

pexels-worldspectrum-844127 Bitcoin. Ilustračné foto: Pexels.com

Pre nich je to bežná mena, bežné peniaze, ktoré používajú, ale aj bežná technológia, ktorá umožňuje aj iné služby ako len platby, napríklad tokenizáciu aktív. A potom vyjdete na ulicu a prvý človek, ktorého stretnete a ktorému poviete, z akej akcie sa vraciate, povie: „Ja naozaj neverím v bitcoin…“ A vy si uvedomíte existenciu dvoch relatívne nepriepustných svetov, dvoch úplne odlišných sociálnych bublín. Ba čo viac, nielenže vedľa seba existujú dve sociálne bubliny, z ktorých jedna žije v kryptosvete a druhá kryptosvetu nerozumie, ale čo je dôležitejšie, tieto dve bubliny si nie vždy uvedomujú, ako sa môžu navzájom ovplyvňovať.

Ide o to, že bublina žijúca mimo bitcoinovej bubliny zvyčajne plne nedoceňuje úžasné možnosti tejto technológie v budúcnosti, ale zároveň nedoceňuje hrozby zneužitia tejto technológie, keby bola v rukách štátu alebo centrálnych bánk. Centrálne banky totiž začali z geniálneho sluhu v podobe digitálnych mien centrálnych bánk (CBDC) robiť veľmi zlého pána.

Aby sme si navzájom porozumeli, objasnime si niekoľko pojmov


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.