Povstanie ministrov životného prostredia

V pondelok do legislatívy EÚ pribudol dôležitý kus, tzv. právny rámec o obnove prírody. Ten členským štátom nariaďuje prírodu vo väčšom rozsahu uvádzať do pôvodného stavu, kamsi pred modernu. Cieľovým stavom je mať takto opravených 20 percent plochy EÚ, čo zahŕňa aj nedotknuté kusy prírody.

Petr Hladík, ministr životního prostředí, politik Petr Hladík. Foto ČTK / Uhlíř Patrik

Riekam sa budú rozvoľňovať korytá; z lesov sa budú menej než dnes odpratávať práchnivé drevo a sušiny, aby sa zväčšil “životný priestor” zvierat. Bude sa dbať o pestrú skladbu stromov a monitorovať výskyt lesného vtáctva; na lúky sa majú vracať húštiny, mokrade. Kde to pôjde, obnovia sa rašeliny. Asi aj viacerých, ktorí veria v obnovu panenskej prírody, môže zaraziť šibeničný termín, rok 2030.

Ako je zlým zvykom, o tomto dôležitom nariadení by sme sa hádam ani nedozvedeli, keby v iných členských štátoch nevyvolalo rozruch. V tomto prípade v Belgicku a v Rakúsku a tiež na Slovensku – trojici štátov, ktorých odpor bolo treba zlomiť, aby nariadenie prešlo tzv. kvalifikovanou väčšinou. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.