Arcibiskup Viganò obvinený zo schizmy: Koncil je rakovina a synodálna cirkev jeho metastáza

Bývalý pápežský nuncius v Spojených štátoch arcibiskup Carlo Maria Viganò bol obvinený Dikastériom pre náuku viery z kánonického deliktu schizmy. Dikastérium ešte 10. júna vyzvalo bývalého vatikánskeho veľvyslanca, aby sa k obvineniu vyjadril osobne vo Vatikáne alebo prostredníctvom právneho zástupcu 20. júna.

Carlo Maria Vigano Carlo Maria Viganó. Archívny záber. Foto: TASR/AP

Z dokumentu Dikastéria pre náuku viery zaslaného arcibiskupovi Viganòvi vyplýva, že je obvinený z „verejných vyhlásení, ktorých výsledkom je popretie prvkov potrebných na udržanie spoločenstva s katolíckou cirkvou: popretie legitimity pápeža Františka, porušenie spoločenstva s ním a odmietnutie Druhého vatikánskeho koncilu“.

Obvinenie ako česť

Arcibiskup Viganò vo svojom vyhlásení z 20. júna označil obvinenie dikastéria ako „česť“. „Nie je náhoda, že obvinenie proti mne sa týka spochybňovania legitimity [pápeža Františka] Jorge Maria Bergoglia a odmietnutia Druhého vatikánskeho [koncilu]: koncil predstavuje ideologickú, teologickú, morálnu a liturgickú rakovinu a Bergogliova ‚synodálna cirkev‘ je jej nevyhnutná metastáza,“ napísal arcibiskup, ktorý predpokladá, že „rozsudok bol pripravený už vopred, keďže pôjde o mimosúdny proces“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami