Assange bol kameňom v čižme „slobodného sveta“. A progresívnych médií

Vyzerá to tak, že prípad Juliana Assangea bude mať prijateľný koniec. Má priznať časť viny, prijať trest, ktorý si už odsedel v britskej väzbe a môže ísť domov. V istom zmysle je to dobrá správa. Novinár a vydavateľ Assange, ktorý sa zameral na odhaľovanie vojenských a politických zločinov Spojených štátov, tvrdol päť rokov za mrežami bez toho, aby bol odsúdený. A to nebola dobrá vizitka pre „západný slobodný svet“.

Snímka obrazovky 2024-06-25 o 18.33.57 Ilustračná snímka. Zdroj: WikiLeaks.

O dôvodoch obratu môžeme len špekulovať. Je možné, že bol za tým zhoršený zdravotný stav Assangea. A obava, že by mohol vo väzbe alebo počas procesu zomrieť. To by bola pre Bidenovu vládu – ktorá je žalobcom – PR pohroma.

Druhou možnosťou je, že motívy boli politické a mediálne. Pôvodne, pred rokom 2016, to bola práve vláda Baracka Obamu a jeho viceprezidenta Bidena, ktorá sa zdráhala stíhať Assangea. Dôvod: s Assangeom a jeho WikiLeaks spolupracovali viaceré vplyvné médiá, ktoré sú dnes prudko progresívne: New York Times, Guardian, Spiegel, Le Monde, El País.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.