Ako Nemecko ustupuje islamizmu

profimedia-0431727198 Susanne Schröterová. Profimedia.sk

Profesorka Susanne Schröterová, autorka tohto článku, je od roku 2017 považovaná za „ohrozenú osobu“ kvôli svojim štúdiám o politickom islame a odvtedy opakovane potrebuje na verejnosti policajnú ochranu. Pre Štandard napísala, ako k tomuto vývoju v priebehu rokov prispeli politika a akademická obec. 

Keď mi v roku 2017 hesenský Krajinský kriminálny úrad (LKA) oznámil, že som na zozname ohrozených osôb kvôli islamistickej hrozbe, bola som šokovaná. V Centre pre výskum globálneho islamu, ktoré som založila na Goetheho univerzite vo Frankfurte, sme sa zaoberali všetkými odrodami súčasného islamu vrátane islamizmu, ale nikdy som nečakala, že sa stanem terčom násilných extrémistov.

Dovtedy som si myslela, že veda je v spoločnosti príliš bezvýznamná na to, aby priťahovala takúto pozornosť. Okrem toho islamisti ohrozujú v prvom rade liberálnych moslimov, pretože nechcú nikomu dovoliť spochybňovať ich suverenitu v teologickom výklade alebo sa obávajú emancipačných procesov v ortodoxných komunitách.

Vyhrážali sa politológovi Bassamovi Tibimu, ktorý už desaťročia akademicky kritizuje islamizmus, alebo teológovi Mouhanadovi Khorchideovi, ktorý sa na univerzite v Münsteri preslávil ako predstaviteľ duchovne orientovaného islamu. Ešte viac to platí pre moslimov, ktorých hlasy siahajú ďaleko do spoločnosti. Spisovateľ Hamed Abdel-Samad, Seyran Ateş, iniciátorka a spoluzakladateľka liberálnej mešity Ibn Rushd Goethe v Berlíne a psychológ a spisovateľ Ahmad Mansour, ktorý je arabsko-palestínskeho pôvodu. Všetci sú odkázaní na stálu policajnú ochranu.

Štát donáša na kritikov islamu


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami