Binkert: Väčšina Nemcov nechce dodávať zbrane a je za hľadanie riešenia na základe rokovaní

Hermann Binkert. Michael Panse/Familien Symposium, flickr.com Hermann Binkert. Michael Panse/Familien Symposium, flickr.com

Stranícky systém v Nemecku už nie je taký pevný a trvalý ako v predchádzajúcich desaťročiach. Pokiaľ ide o otázku vojny a mieru, vidíme, že väčšina Nemcov nechce dodávať ďalšie zbrane a je za hľadanie riešenia na základe rokovaní. Zeleným sa podarilo stiahnuť veľkú časť svojich voličov na ceste od pacifistickej strany k strane, ktorá teraz verí, že najlepším spôsobom, ako dosiahnuť mier, je poskytnúť Ukrajine viac zbraní, hovorí riaditeľ nemeckého inštitútu pre výskum trhu a verejnej mienky Hermann Binkert.

Čo bolo hlavnou témou volieb do EÚ, ktorá mobilizovala voličov? Boli voľby do EÚ referendom o spolkovej vláde?

Domnievam sa, že v Nemecku hralo viacero faktorov. Samozrejme, do veľkej miery to bolo aj zúčtovanie s absolútne nepopulárnou spolkovou vládou. Ale voľby boli aj jasným vyjadrením skepsy, ktorá existuje voči Európskej únii. AfD a BSW, dve strany, ktoré sú veľmi eurokritické alebo euroskeptické, urobili výrazný pokrok. BSW dosiahla 6,2 percenta a AfD 15,9 percenta. To znamená, že viac ako každý piaty volič hlasoval za výrazne euroskeptickú stranu.

Proeurópska CDU však dosiahla zisk. Je to úspech, alebo treba výsledok brať s rezervou? V minulosti išli zisky CDU často na úkor FDP. Tentoraz však nie – FDP si udržala rovnaký výsledok a CDU napriek tomu mierne narástla. Ako sa to dá vysvetliť?

Najprv si treba uvedomiť, že výsledok FDP pred piatimi rokmi v eurovoľbách bol dramaticky zlý. Výsledok CDU/CSU spred 5 rokov bol tiež veľmi zlý. Takže v situácii, keď máte absolútne nepopulárnu vládu, to nie je pre kresťanských demokratov veľký úspech. Musíte si uvedomiť, že CDU/CSU je stále hlboko pod úrovňou spred 10 rokov. Bolo to 35,3 percenta, teraz je to 30 percent. Trochu dohnali to, čo stratili pred piatimi rokmi, ale s 30 percentami nie sú tam, kde by vlastne chceli byť.

Sociálni demokrati a Zelení boli jasne porazení. Zelení dosiahli pred piatimi rokmi rekordný výsledok, čo možno relativizuje súčasný zlý výsledok.

Veľký rozdiel oproti situácii spred piatich rokov bol v tom, že tentoraz sú Zelení súčasťou spolkovej vlády. Pred piatimi rokmi boli Zelení v opozícii a profitovali z toho ako opozičná strana, rovnako ako z toho teraz profitujú opozičné strany, AfD a BSW. A pred piatimi rokmi mali Zelení výhodu, že ochrana klímy bola jednou z najdôležitejších tém. V súčasnosti sú to otázky mieru s ohľadom na Ukrajinu, migrácia a inflácia. A v týchto otázkach Zelení nezastupujú väčšinový postoj obyvateľstva.

Aká dôležitá bola otázka vojny na Ukrajine pre voličov a bývalých voličov Zelených? Veď identita zelených je pacifistická. Alebo boli dôležité aj tzv. kultúrne témy ako napríklad trans, gender a tak ďalej?

Zelení vždy ťažia z toho, keď sú ich témy životného prostredia a ochrany prírody pre respondentov a voličov veľmi dôležité. Keď sa však do popredia dostanú iné otázky, je to pre Zelených opäť ťažšie, pretože vtedy profitujú strany, ktoré sú považované za strany s väčšou odbornosťou v týchto oblastiach. CDU/CSU je považovaná za stranu, ktorá má odborné znalosti v oblasti hospodárstva. AfD je stranou, v ktorej sa mnohí ľudia cítia viac doma, keď ide o obmedzenie migrácie.

Pokiaľ ide o otázku vojny a mieru, vidíme, že väčšina Nemcov nechce dodávať ďalšie zbrane a je za hľadanie riešenia na základe rokovaní. Strany, ktoré zastávajú iný postoj ako Zelení, majú preto v tomto prípade väčšiu šancu získať voličov.

Je však prekvapujúce, že Zeleným sa podarilo stiahnuť veľkú časť svojich voličov na ceste od pacifistickej strany k strane, ktorá teraz verí, že najlepším spôsobom, ako dosiahnuť mier, je poskytnúť Ukrajine viac zbraní.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami