Dentálna hygienička: Radšej zaplatia za nové nechty a fialové korektory ako za zdravie

KOŠICE - Pár mesiacov po zrušení benefitov za zuby je citeľné, že objednávok je menej a pravidelní pacienti už nie sú viac pravidelnými. Mnohí netušia, že návšteva u dentálneho hygienika je veľmi dôležitá a že biely efekt zubov nedosiahnu sami fialovým korektorom či citrónom a sódou bikarbónou.

Dentálna hygienička Miriama Hajčiová Dentálna hygienička Miriama Hajčiová. Foto: Miriama Hajčiová

Miriama Hajčiová je dentálna hygienička v Košiciach a Košickému Štandardu vysvetlila, ako zrušenie benefitov znížilo počet pacientov. Mnohí vraj ani netušia, aká je pravidelná prevencia pre zdravie dôležitá, čo všetko prostredie v ústach ovplyvňuje. Tiež apeluje na ženy, ktoré si radšej zaplatia za nechty či mihalnice ako za zdravie a čisté ústa, aj na ľudí, ktorí sa vďaka internetu rozhodli zabezpečiť si hladké, čisté a hlavne biele zuby úplne sami. V článku nechýbajú ani dobré rady pri výbere správnej ambulancie.

Dentálna hygiena má na Slovensku približne 20-ročnú históriu, keď zubní lekári začali zamestnávať dentálnych hygienikov, alebo k nim posielať pacientov. Zdravotné poisťovne zaviedli benefity až neskôr, v roku 2018, a umožnili tak pacientom niekoľkokrát ročne absolvovať dentálnu hygienu za nižšiu cenu, vďaka čiastočnej úhrade. To mnohí pravidelne využívali.

Inštruktáž magneticko-oscilačnou kefkou. Foto: Miriama Hajčiová

Po zrušení benefitov nastal výrazný pokles záujmu

„Fungovalo to perfektne a vyvolalo to väčší záujem ľudí o dentálnu hygienu. Aj tí, ktorí mali predtým strach, vďaka benefitom začali využívať návštevy u dentálneho hygienika. Výsledky boli zjavné u malých detí, dospelých aj starých ľudí – bolo vidieť zlepšenie stavu v ústnej dutine,“ uviedla Miriama Hajčiová a dodala, že pacientom vďaka pravidelným návštevám stačilo chodiť k zubnému lekárovi len na prevenciu a netrápili ich kazy, zápaly a iné problémy.

Po vyhlásení, že benefity budú zrušené, zažili hygienici a zubní lekári turbulentné obdobie. Všetci chceli do dvoch týždňov termín, kapacity nestačili a fyzicky to bolo ťažko zvládnuteľné. Dentálna hygienička uvádza, že boli a sú aj ľudia, ktorí chápu potrebu tohto zubného zákroku a napriek zrušeniu benefitov pokračujú v pravidelnej dentálnej hygiene.

„Po zrušení benefitov sa mi niektorí pacienti ozvali napríklad s tým, že chcú termín, a keď im ho nedám, tak prejdú ku konkurencii alebo celkovo zvážia, či ešte absolvujú dentálnu hygienu. Bola som sklamaná. Stále som sa snažila dávať do svojej práce maximum a za tie dva týždne som si vypočula množstvo vecí.“

Aj zvonku, ale aj zvnútra…

„Stále sa rozprávame o zdravotnom úkone. Vážim si každú prácu, ale nie je to porovnateľné so zásahom do organizmu, akým je aj zákrok dentálnej hygieny,“ pokračovala dentálna hygienička. „Budem tiež apelovať na ženy, ktoré si každý mesiac nastavia termíny na kaderníka, kozmetičku a na ďalšie estetické úpravy, vďaka ktorým sa ‚udržiavajú‘, aby si takto nastavili aj termín na udržiavanie svojho zdravia.“

Dentálna hygiena, ilustračné. Foto: Karolina Kaboompics, pexels

Čisté ústa znamenajú kvalitnejší zákrok zubára

„Pravidelnou dentálnou hygienou vieme zabezpečiť ‚čisté pracovné pole‘ pre zubného lekára, lebo mu vytvoríme vhodné podmienky napríklad na preparáciu zuba. Ak má pacient hlbší zubný kaz a potrebuje zdravé ďasno, ktoré nekrváca, postará sa o to práve dentálny hygienik,“ vysvetlila dentálna hygienička.

Ak ide o pacienta, ktorý má vážne ústne ochorenie ako parodontitídu, kývanie zubov, zápal ďasien, dlhodobo neodstránený povlak a nánosy zubného kameňa, pod ktorým sa nachádzajú baktérie, je podľa nastavenej liečby potrebná častejšia návšteva počas roka. Ak však ide o pacienta, ktorého chrup je v udržiavanom stave, stačí návšteva dvakrát do roka.

Od zubov k ďalším problémom

Dôležitosť dentálnej hygieny nie je len o čistote úst, ale má vplyv na celkové zdravie človeka. „Infekcie, zápaly v ústach a krvácajúce ďasná sú v celom obehu tela,“ pokračovala Hajčiová. „Veľakrát dokázali baktérie ovplyvniť činnosť srdca alebo pľúc a spôsobiť tam zápal. Niektorí ľudia majú z tohto dôvodu nábeh na infarkt. Je častým javom, že po tom, ako všeobecný lekár spraví pacientovi odbery, pošle ho rovno do zubnej ambulancie.“

Nie je ambulancia ako ambulancia

Aj v Košiciach je na výber množstvo zubných ambulancií aj hygienikov. Ceny sú odlišné a človek si nevie vždy vybrať. Podstatné je zistiť, ako dlho funguje daná ambulancia, či je to lekár, ktorý ju odporúča, prípadne aké má technické a prístrojové vybavenie. Pomôžu aj recenzie. V niektorých prípadoch znamenajú luxusné priestory vyššie ceny, ale nemusia znamenať aj dobré výsledky v ústach. Pozor si treba dať aj na veľké zľavy, ak sú pravidelné.

Dentálna hygiena, správne čistenie. Foto: Miriama Hajčiová

„Stane sa, že si pacient otvorí internet a nájde zľavu dňa s rozdielom 15 až 20 eur a rozhodne sa, že to skúsi. Nič sa nedeje, ak sa to stane raz, ale ak bude vyhľadávať len dobré ceny a striedať ambulancie, potom nebude nikde odborne vedený. Správna liečba nie je v tomto prípade možná,“ povedala dentálna hygienička.

Cena sa podľa nej dá nastaviť aj bez zliav a prispôsobiť stavu úst, pravidelnosti návštev pacienta, množstvu zubov, dokonca sa dá vyjsť v ústrety aj ľuďom v ťažšej finančnej situácii.

Podľa nej si treba dať pozor aj na rýchlu prácu. „Dobre odvedená hygiena sa nemôže vykonať za 20 minút. Stretla som sa aj s takými prípadmi. Ani u pacienta s najlepším stavom sa to nedá. Tí, ktorí sa to snažíme robiť naozaj poctivo, na to máme určenú hodinu. Ak to trvá kratšie, tak zvyšok času má pacient vyhradený na odbornú konzultáciu,“ dodala.

Ľudia investujú do bieliacich roztokov, ktoré nepomáhajú

Mnohí ľudia sa snažia nájsť rýchle a lacné spôsoby, ako dosiahnuť belšie a zdravšie zuby, často však bez záruky úspechu. Výsledkom môžu byť neúčinné domáce metódy ako použitie sódy bikarbóny s citrónom alebo fialových korektorov na bielenie, ktoré nemajú dostatočné množstvo peroxidu na to, aby zuby vybielili.

Bieliace pásiky a podobné produkty môžu obsahovať peroxid, ale ich účinok často závisí od správnej dentálnej hygieny a stavu zubov. „Ak máte kazy alebo zubný kameň a aplikujete bieliace pásiky, môžete si poškodiť zubnú sklovinu a vyvolať citlivosť zubov. Ak poškodíte peroxidom vlas, tak vám narastie nový, ale ak poškodíte peroxidom zubnú sklovinu, nová sa vám už nikdy nevytvorí.“

Bolesť zubov, ilustračné Foto: Andrea Piacquadio, pexels

Dlhší proces, avšak lepšie výsledky

Odborníci radia, že najefektívnejším spôsobom dosiahnutia bielych zubov je konzultácia s odborníkom v počiatočnom štádiu. Takto sa predíde zbytočným výdavkom na neefektívne produkty. V ambulancii využívajú vyššie koncentrácie peroxidu, pričom každý krok je pod kontrolou, aby sa vyhlo poškodeniu zubov. Pred samotným bielením je dôležitá dôkladná dentálna hygiena, röntgenové vyšetrenie a kontrola stavu úst.

Odborník by mal ponúknuť dlhodobý proces, ktorý minimalizuje invazívne zásahy a zabezpečuje dlhodobú zdravotnú stabilitu zubov. Mnohí mladí ľudia prichádzajú so žiadosťami o extrémne bielenie a estetické úpravy, pričom by bolo vhodnejšie zvážiť komplexný prístup, ktorý zohľadní aj budúce potreby zubov.

„Niekedy za mnou príde mladý pacient, ktorý chce obísť vyrovnanie zubov, opravu a následne bielenie. Chce veľký zásah. Správny lekár ponúkne pacientovi dlhší proces, kde budú výsledkom zdravé zuby s minimálnym zásahom. Chodia tu mladí ľudia, ktorí majú zbrúsené zuby a zasadené korunky v ultra bielych odtieňoch. Napriek kvalite to má životnosť 15-20 rokov. Potom už na zube bude minimum tkanív, na ktorých sa dá opäť niečo robiť,“ opísala Hajčiová svoje skúsenosti.

Programy a vzdelávanie pacientov

K práci Miriamy Hajčiovej patrí vo veľkej miere aj osveta, či už formou preventívnych programov v škôlkach a základných školách, alebo priamo v zubnej ambulancii, kde sa snaží pacienta podporiť a niečo ho naučiť. Mnoho cenných rád, tipov pre zdravý úsmev a fotiek zmien pred a po dentálnej hygiene pridáva Hajčiová aj na svoj instagramový účet.

„Ak aj má niekto strach a obavy, tak to spolu zvládneme a docielime u každého čo možno najzdravší a krásny úsmev,“ dodala na záver.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac