Naše modulárne reaktory spália váš jadrový odpad, tvrdí taliansky fyzik Buono

Stefano Buono je taliansky jadrový fyzik a generálny riaditeľ spoločnosti Newcleo, ktorá bola založená v roku 2021 a odvtedy získala zhruba okolo 400 miliónov eur, aby sa stala inovátorom v oblasti jadrovej energie.

_DSC2907 Stefano Buono. Foto: Damián König/Štandard

To, čo ponúka, sú malé modulárne reaktory, ktorých technológia umožňuje využitie špeciálne zrecyklovaného vyhoreného jadrového paliva, ktoré skladujeme aj na Slovensku. Na štiepenie jadrového paliva využívajú rýchle neutróny. Majú teda potenciál na efektívnejšie využitie uránu a zníženie množstva jadrového odpadu v porovnaní s tradičnými reaktormi.

Firma má dnes približne 700 vysokokvalifikovaných zamestnancov vo Francúzsku, Veľkej Británii a Taliansku. Koncom minulého roka podpísala memorandum o spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a štátnou Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou, s cieľom preskúmania možností spolupráce a ďalšieho rozvoja technológií takzvaných „rýchlych modulárnych reaktorov“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.