Salvini sa zrejme pridá do novej frakcie Orbána a Babiša. Údajne ju podporuje aj Le Penová

Viktor Orbán Matteo Salvini Matteo Salvini a Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

K vznikajúce europarlamentnej frakcii Patrioti pre Európu sa zrejme pridá aj talianska Liga pod vedením podpredsedu vlády Mattea Salviniho. V spoločnom kotle by sa tak ocitla s národnokonzervatívnou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), Fideszom maďarského premiéra Viktora Orbána a českým opozičným ANO Andreja Babiša, ktorí novú politickú alianciu prvýkrát ohlásili v nedeľu.

Ako plynú dni, aj nová frakcia naberá realistické kontúry. Na jej existenciu je však prv potrebné splniť podmienku účasti dovedna dvadsiatich troch poslancov zo siedmich členských krajín. Čomu by sa pričlenením Salviniho len pomohlo. Podľa zdroja portálu La Stampa sa totiž k novovznikajúcej frakcii plánuje pridať.

Ten čerstvú alianciu ešte v nedeľu privítal: „Chceme čo najviac rozšíriť hranice silného vlasteneckého a jednotného klubu, ktorý sa postaví proti zákulisným dohodám,“ napísal taliansky podpredseda vlády na sociálnej sieti X. 

Jeho strana Liga je jednou z hlavných síl euroskeptickej frakcie Identita a demokracia. „Liga sa už roky usiluje o zapojenie čo najväčšieho počtu strán, ktorých cieľom je vybudovať inú EÚ, bez ľavičiarov, ktorí v posledných rokoch zničili Európu a nie sú ochotné podporiť Ursulu Von der Leyenovú,“ dodal v príspevku Salvini, terajší minister dopravy.

Strana talianskej premiérky je na pozore

Salvini v europolitike doposiaľ ladil svoje kroky s Marine Le Penovou. „Podľa niektorých zdrojov Marine Le Penová dala novej skupine svoje požehnanie,“ uvádza zvyčajne dobre informovaný bruselský denník La Matinale Européenne.

Prioritou francúzskej političky sú však v súčasnosti domáce parlamentné voľby, v ktorých sa jej strana pokúsi získať väčšinu. Francúzska strana Národné zhromaždenie (RN) má v Európskom parlamente tridsať kresiel, Liga osem.

Ako ale píše La Repubblica, zoskupovanie v novej frakcii sa nepáči talianskej premiérke Giorgii Meloniovej. Tá je na čele konkurenčnej frakcie Európski konzervatívci a reformisti (ECR). Do novej aliancie sa zvažuje pridať aj poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS), čo pre Politico uviedol niekdajší poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ak by však 20 europoslancov za poľskú stranu PiS odišlo z ECR, bola by to pre Meloniovú nemilá správa, pretože ECR je dnes treťou najväčšou alianciou s 83 poslancami. 

Čas sa kráti

Doterajšie či nové frakcie v europarlamente musia svoj názov a zloženie oznámiť do 15. júla. Od 16. do 19. júla bude v Štrasbugu ustanovujúce plenárne zasadanie Európskeho parlamentu, kde si europoslanci zvolia predsedu a 14 podpredsedov, kvestorov, predsedov a podpredsedov výborov a delegácií.

Opozičné hnutie ANO opustilo po voľbách liberálnu frakciu Renew aj európsku stranu ALDE. Fidesz po množstve konfliktov opustil najsilnejšiu frakciu Európskej ľudovej strany (EPP) v roku 2021. FPÖ po voľbách spolu s francúzskym Národným združením (RN) dominovalo frakcii Identita a demokracia (ID).

Orbán: Patrioti v celom západnom svete budú mať väčšinu

„Ak všetko pôjde podľa plánu a ak Boh dá, do konca roka patrioti v celom západnom svete budú mať väčšinu,“ povedal Orbán cez víkend.. Zároveň reagoval aj na slabé vystúpenie prezidenta Joa Bidena v televíznom súboji so svojím vyzývateľom Donaldom Trumpom. „Včera USA tiež urobili veľký krok k zmene,“ uviedol.

Maďarsko od 1. júla preberá rotujúce predsedníctvo v Európskej únii. Verejný odpor Orbána (od roku 2010 vládne s ústavnou väčšinou) k politike a postojom EÚ dlhodobo frustruje ostatné členské štáty a vytlačilo ho to na okraj hlavného politického prúdu. Predsednícke motto Maďarska – Make Europe Great Again (Urobme Európu opäť skvelou) – sa inšpirovalo sloganom exprezidenta Donalda Trumpa.

(tod/tasr, echo24)


Ďalšie články
Trump a Putin podľa Politica diskutujú o konci vojny na Ukrajine. Kremeľ to poprel

Trump a Putin podľa Politica diskutujú o konci vojny na Ukrajine. Kremeľ to poprel

Ruský prezident Vladimir Putin a exprezident USA Donald Trump nevedú dialóg o podmienkach dosiahnutia mieru na Ukrajine. Na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Trump už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude znovuzvolený, má v úmysle dosiahnuť urovnanie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou za 24 hodín. Portál Politico odvolávajúci...