Neočakávaná nuda Modrých a Ronaldove slzy

Portugal v Slovenia - UEFA Euro 2024 - Round of 16 - Frankfurt Arena Cristiana Ronalda utešujú po tom, čo počas zápasu so Slovinskom na Euro 2024 nepremenil penaltu. Foto: Profimedia.sk

Žiadny francúzsky hráč ešte na Eure neskóroval z hry, ale mužstvo „Generála“ Deschampsa je už v štvrťfinále. Gól nedal ani Ronaldo. Po nepremenenom pokutovom kope sa rozplakal. Portugalsko však nedovolilo slovinskú senzáciu. 

Francúzsko ponúka málo. Futbalovo azda najmenej z piatich veľkých šampionátov, na ktorých ho viedol Didier Deschamps. Sála z neho istota, sila, je pevné vzadu, veď ešte neinkasovalo gól z hry.

Na súperovej polovici je to však largo, možno andante. A futbalový fanúšik čaká, keby príde aspoň moderato a či sa priblíži allegro. Tempo Modrých je ubíjajúce. Pritom silné mužstvo má určite na viac, ako ponúka. Neprepína do vyšších obrátok a osemfinále nevybočilo z doterajšieho rámca.

Tréner Deschamps po kritike vo francúzskych médiách odkázal domov, že koho nebaví sledovať Les Bleus, nech vypne televízor. 

Didier Deschamps (vľavo). Foto: TASR/AP

Prílišná ostražitosť

V prvom polčase súboja s Belgickom by to nebol zlý nápad. Atraktívna dvojica neponúkla takmer nič pútavé. Zopakoval sa výsledok zo semifinále MS 2018 v Petrohrade, ale bol to o triedu horší futbal. Belgičania vedeli, že potrebné sú vrcholné výkony hráčov, ale u väčšiny sa nedostavili.

Červení diabli vôbec nezužitkovali rýchlosť, šikovnosť a nevyspytateľnosť krídelníkov Dokua s Opendom. Kevin de Bruyne hral v defenzívnejšej pozícii v strede poľa. Plán trénera Tedesca na eliminovanie Mbappého vychádzal. Mužstvo dobre bránilo, Francúzi sa nedostávali do príležitostí, hrozili strelami spoza šestnástky a pri nich mali najmä Aurelien Tchouameni a Kylian Mbappé vychýlenú mušku. Nad všetkým trónila z oboch strán prílišná ostražitosť. 

V druhom polčase sa dostali do troch sľubných možností. Salibovu chybu v rozohrávke nepotrestal Yannick Carrasco, pretože nájazd na Maignana mu zmaril skvelým obranným zákrokom Theo Hernandez. Romelu Lukaku potom vypálil z ľavej strany šestnástky ostrú ranu, ktorú francúzsky brankár skvelo vyrazil, podobne ako aj nádejný pokus De Bruyneho k ľavej žrdi spoza pokutového územia.

Francúzsky brankár Mike Maignan. Foto: TASR/AP

Najväčšie hviezdy Belgicka na Eure pohasli: De Bruyne skóroval aspoň proti Rumunsku, zatiaľčo reprezentačný strelecký rekordér Lukaku vyšiel naprázdno. „Po tom všetkom, čo odpracoval pre mužstvo a do akých pozícií sa v štyroch zápasoch dostal, sa mi tomu ani nechce veriť,“ povedal Domenico Tedesco. 

Na Euro prišiel s čistým štítom, Belgicko pod jeho taktovkou poldruha roka neprehralo. Lenže v Nemecku nedalo gól v troch zápasoch! Začalo prehrou s našimi a s rovnakým výsledkom zamávalo v osemfinále na rozlúčku.

„Vykoľajil nás úvodný zápas. Prehra so Slovenskom na nás zanechala stopy, išli sme so sebavedomím dole,“ priznal kapitán De Bruyne. Už po zápase s Ukrajinou prejavil rozladenie. Spoluhráčov stiahol z ďakovačky, vidiac ako na mužstvo hromžia belgickí fanúšikovia. V otvorenom liste potom mužstvu odkázali: „Všetky vlastnosti, ktoré vás robili silnými, zmizli.“ Darmo všetci volali pred osemfinále po znovuzjednotení. Belgický výkon zostal rozpačitým až do konca. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami