Magnety bez vzácnych zemín. Umelá inteligencia ich objavila 200-krát rýchlejšie

Magnety nie sú len drobné kotúčiky, ktorými si pripíname na chladničku odkazy. Tvoria nevyhnutnú súčasť moderných technologických zariadení. Motory do elektromobilov, generátory veterných turbín a ani lekárske zariadenia ako magnetická rezonancia by bez nich nefungovali.

Otvorenie zmodernizovaného pracoviska UNLP s novým prístrojom magnetickej rezonancie Magnetická rezonancia. Ilustračné foto: Roman Hanc/TASR

Britská firma Material Nexus pomocou umelej inteligencie vyvinula revolučný magnetický materiál. Prielomom je, že neobsahuje vzácne zeminy.

Základnou surovinou na výrobu pokročilých magnetov sú prvky vzácnych zemín. Najčastejšie ide o neodým. Jeho najväčší dodávateľ Čína však sprísňuje kontrolu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.