Má 28, jeho dedo bol moslim, za vzor má Salviniho. Le Penovej tromf Bardella môže byť premiér

Political debate broadcasted on French TV channel France 2, ahead of France's snap elections for a new national assembly Jordan Bardella. Foto: Profimedia.sk

Jordan Bardella je na Slovensku pomerne neznámym menom, no už o pár dní sa môže rozhodnúť o tom, že sa stane premiérom jednej z najsilnejších európskych krajín – Francúzska. Čo vieme o jeho živote a akými názormi oslovuje voličov?

Francúzsko bolo vo svojej plodnej histórii neraz dejiskom revolučných zmien, ktoré mali následne dosah na zvyšok Európy a dokonca na zvyšok sveta.

Táto skutočnosť sa možno po budúcej nedeli opäť potvrdí, minimálne čiastočne. Druhú najsilnejšiu ekonomiku EÚ totiž čaká druhé kolo parlamentných volieb, v ktorých môžu triumfovať vlastenecké sily združené v strane Národné zhromaždenie (RN) a zostaviť vládnu väčšinu.

Hoci sa táto strana slovenským čitateľom asociuje najmä s menom Marine Le Penovej, jej šéfom je už od roku 2022 iba 28-ročný Jordan Bardella, ktorý je zároveň najhorúcejším adeptom na premiérsky post.

Aj keď je politická kariéra muža, ktorý dokázal stranu so suverenistickými postojmi definitívne vyviesť z politickej izolácie raketovo rýchla, jeho poznateľnosť – najmä u nás – značne zaostáva. Kto teda je a akú konkrétnu politiku presadzuje hlavný súper prezidenta Emmanuela Macrona?

Prisťahovalecký pôvod a rozvod rodičov

Jordan Bardella sa narodil v roku 1995 vo francúzskom departmente Seine-Saint-Denis, ktorý je súčasťou hlavného mesta Paríž. Ide o lokalitu s najvyšším podielom prisťahovalcov v celom Francúzsku, keďže až zhruba dve tretiny tamojších mladých ľudí do 18 rokov nemajú francúzsky pôvod.

Politik pochádza z rodiny prevažne talianskeho pôvodu, keďže rodina jeho mamy emigrovala v 60. rokoch minulého storočia z Turína. Bardellova stará mama z otcovej strany má z polovice alžírsky pôvod a jeho starý otec z otcovej strany v priebehu života konvertoval na islam, oženil sa s Maročankou a usídlil sa v marockej Casablance.

Bardellovo detstvo poznačil rozchod jeho rodičov, ku ktorému prišlo v čase, keď mal len jeden rok.

Hoci možný predseda vlády v súvislosti so životom u svojej matky zdôrazňuje, že pochádza zo skromných pomerov, jeho otec bol, naopak, majiteľom súkromnej firmy venujúcej sa distribúcii nápojov. Keď sa nachádzal v jeho starostlivosti, mal nadštandardné zázemie.

Po získaní stredoškolského diplomu s vyznamenaním z ekonómie a spoločenských vied na súkromnom lýceu Jean-Baptiste-de-La-Salle študoval geografiu na prestížnej univerzite Sorbonna v Paríži, ale školu predčasne ukončil a začal sa venovať iba politike.

Cesta na politický vrchol

Bardella vstúpil do Le Penovej strany v roku 2012 vo veku 16 rokov a pomerne úspešne si razil cestu regionálnou politikou. Pripomeňme, že v tom čase sa strana volala Národný front (FN) tak, ako ju pomenoval ešte Le Penovej otec a zakladateľ tohto politického subjektu Jean-Marie Le Pen.

Neskôr sa stal členom volebného tímu Marine Le Penovej pre prezidentské voľby v roku 2017 a po ich neúspešnom konci sa ujal funkcie hovorcu strany. Nasledujúci rok sa dostal na pozíciu šéfa mládežníckej organizácie lepenovcov s názvom Front National de la Jeunesse (FNJ).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami